Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
360,28 Ft
Euró
390,72 Ft
Font
456,85 Ft
Bitcoin
57,362 $

Befejeződött az eltűntek utáni keresés, 23-an haltak meg az indonéziai vulkánkitörésben

Az utolsó holttestet szerda este találták meg a mentőcsapatok.

Fotó: MTI/EPA/Givo Alp
Ázsia

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint ismert, az Indonéziában, Nyugat-Szumátra tartományban található Marapi vulkán vasárnap kitört, amelyet követően azonnal lezárták a hegymászók számára kialakított két útvonalat. A hegy lejtőin élő falusiaknak pedig azt tanácsolták, hogy a lehetséges láva miatt maradjanak 3 kilométerre a kráter szájától.

Szombaton azonban mintegy 70 hegymászó indult felfelé a közel 2900 méter magas hegyre, s rekedt ott: vasárnapig 28 embert sikerült evakuálni. Később azonban arról érkezett hír, hogy 11 hegymászó életét vesztette, s 12 eltűnt. Az evakuálás hétfőn is folytatódott, többeket biztonságba helyeztek, a sérülteket pedig kórházba vitték. Soron kívül Belső vizsgálat indult Monoki Lehel és Sebők Vilmos viselkedése miatt a Liverpool győzelme után

A CNA viszont az indonéz hatóságokra hivatkozva nemrégiben arról számolt be, hogy a keresés befejeződött, az elhunytak száma pedig 23-ra emelkedett. Kiemelik, többeket sikerült időben kimenteni, sajnos azonban nem minden esetben jártak sikerrel. Az utolsó holttestet szerda este találták meg a mentőcsapatok.

A helyi tisztviselők szerint múlt szombaton 75 hegymászó indult útnak, s kezdetben attól tartottak, hogy az eltűntek közül többen is a nem hivatalos túraútvonalakat használták, ám később bebizonyosodott, hogy nem így történt. Illetve megjegyezték, az evakuálási erőfeszítéseket az időjárás, a fojtogató füst és a kitörések is nehezítették.

Emiatt a mentőcsapatok egyes tagjainak menedéket kellett keresniük, mielőtt ismét folytathatták volna a munkát. Edi Madianto rendőrfőnök-helyettes pedig szerda este hozzátette, minden mentőegység visszatér a saját egységéhez. Illetve Hendra Gunawan, a Vulkanológiai és Földtani Katasztrófavédelmi Központ vezetője megjegyezte, a vulkán 3 kilométeres körzetében egy tilalmi zónát is elrendeltek.