Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,45 Ft
Euró
392,56 Ft
Font
458,62 Ft
Bitcoin
61,048 $

Kitört az indonéziai Marapi vulkán (fotók, videók)

Az Indonéziában, Nyugat-Szumátra tartományban található Marapi vulkán szürke hamufelhőket lövell a levegőbe.

Fotó: Depositphotos
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az AP jelentése szerint az Indonéziában, Nyugat-Szumátra tartományban található Marapi vasárnap kitört, s több mint 3000 méter magasan szürkés hamufelhőket küldött a levegőbe:

Ahmad Rifandi, az indonéziai vulkanológiai és földtani veszélyek enyhítésével foglalkozó központ tisztviselője a Marapi megfigyelőállomáson elmondta, egyelőre érkezett jelentés áldozatokról.

A kitörés után azonnal lezárták a hegymászók számára kialakított két útvonalat, a hegy lejtőin élő falusiaknak pedig azt tanácsolták, hogy a lehetséges láva miatt maradjanak 3 kilométerre a kráter szájától.

Szombaton mintegy 70 hegymászó indult felfelé a közel 2900 méter magas hegyre, s rekedt ott: eddig 28 embert sikerült evakuálni, a többiek még mindig a mentésre várnak. A közösségi médiában közzétett videókon is látható, hatalmas füstfelhővel tört ki a vulkán:

Abdul Muhari, a Nemzeti Katasztrófavédelmi Ügynökség szóvivője szerint több falut is beterített a lehulló hamu, mely sok helyen eltakarta a Napot is. A hatóságok maszkokat osztogattak, s felszólították a lakosokat, hogy viseljenek szemüveget, hogy megvédjék magukat a vulkáni hamutól.