Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,22 Ft
Euró
389,73 Ft
Font
455,51 Ft
Bitcoin
51,245 $

Néhány éven belül Indiáé lehet a világ harmadik legnagyobb gazdasága

Korábban még 2030-ról beszéltek, ám a legfrissebb előrejelzések még optimistábbak.

Fotó: unsplash
Ázsia

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

India akár már 2027-re a világ harmadik legnagyobb gazdaságává válhat, közölte a helyi pénzügyminisztérium, miután megkapták az időközi költségvetés előtti előrejelzést. E szerint az indiai gazdaság idén 7 százalékot is meghaladó növekedést érhet el. Az új költségvetési év április elsején kezdődik.

Amennyiben teljesülnek a prognózisok, úgy sorozatban harmadik olyan évét könyvelheti el a hatalmas ország, mely 7% fölötti bővülést hoz. India jelenlegi GDP-je 3,7 billió dollár, ez 2027-re 5 billióra emelkedhet. V Anantha Nageswaran gazdasági főtanácsadó szerint a legfőbb cél, hogy India 2027-re fejlett országgá váljon. Soron kívül Fontos változás a nyugdíjaknál – egy új lehetőség is megnyílt

A külföldi elemzések szerint erre van esély, hiszen jelenleg már Indiáé az első számú piac Ázsiában. „A belföldi keresletben, a magánfogyasztásban és a beruházásokban egyaránt megfigyelhető növekedés a kormány által az elmúlt tíz évben végrehajtott reformokra és intézkedésekre vezethető vissza” – közölte Nageswaran.

A főtanácsadó szerint a fizikai és digitális infrastruktúrába történő beruházások egyaránt hozzájárulnak a gazdaság fellendítéséhez. A Goldman Sachs elemzése szerint India 2075-re a világ második legjelentősebb gazdaságává válhat, megelőzve az Egyesült Államokat. Jelenleg az ötödik a sorban, az Egyesült Államok, Kína, Japán, valamint Németország mögött.

A befektetők optimizmusát jól mutatja, hogy a tőzsdei növekedés és erősödés 2023-ban 20%-kal emelkedett. A várakozások szerint az Indiai Központi Bank 2024 második félévében csökkenteni fogja a kamatlábakat, ami még tovább pörgeti a részvénypiacot, és a gazdaságban is további fellendülést hozhat – írja a CNBC.

Megszólalt a Ferencváros edzője az Újpest történelmi kiütése után

A Ferencváros edzője, Dejan Sztankovics érthető módon nem panaszkodott arra, hogy nem lett 6-0 a vége az Újpest ellen.