Két hónapja nem találtak olyan kevés új koronavírusos beteget Indiában, mint szombaton

Diákok sorban állnak, hogy beoltassák magukat az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni, az Indiai Szérumintézet (Serum Institute of India) által Covishield néven gyártott vakcinájával az indiai Haidarábádban 2021. június 11-én, amikor a külföldre készülő diákokat oltják. MTI/AP/Mahes Kumar A
not image

Kolláth Benjámin

2021.június.12 - 23:54

Miközben két hónapja nem volt olyan kevés a napi új fertőzöttek száma Indiában, a kormány úgy döntött, csökkenti a koronavírus elleni védekezéshez szükséges eszközök és gyógyszerek adóit.

India szombaton több, a koronavírus elleni harchoz szükséges orvosi eszköz és gyógyszer termékadóját csökkentette, miután áprilisban és májusban a második hullám pusztítása alatt folyamatosan kritika érte őket az egészségügyben uralkodó árak miatt, írja a Reuters.

A kormány többek között az orvosi oxigén, a lélegeztetőgépek, a remdesivir, a diagnosztikai eszközök és a kézfertőtlenítők adóterheit csökkentette azonnali hatállyal 5%-ra.

A kedvezmények szeptember végéig maradnak érvényben, jelentette be Nirmala Sitharaman pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a krematóriumok elektromos hamvasztói és a mentőautók nem tartoznak a szabályok hatálya alá.

A világ második legnépesebb országában, ahol májusban napi akár négyszázezer új esetet is jelentettek, szombaton 84332 új fertőzöttet számolt, ami két hónapja a legkisebb szám. Emellett 4002 ember hunyt el, így az összes eset 29,4 millió, a halálos áldozatok száma 367081.

A második hullám alatt az alacsony átlagkeresetű országban sok embernek a drága magánklinikákon volt csak esélye kezelésre, emellett vannak, akik a feketepiacon fizettek a megszokottnál hússzor nagyobb árat oxigénpalackokért, vagy azért, hogy elhamvasztathassák szeretteiket.

Szakértők szerint az ország kétharmada továbbra is ki van téve a vírus veszélyeinek, főleg a népesség kétharmadát adó vidéki területeken. Narendra Modi miniszterelnök emiatt bejelentette, hogy átveszik az állami vezetésektől az oltási kampányok levezetését és minden 18 év feletti indiainak ingyenes oltásokat ígért.

A kormány a vakcinatartalékaik 25%-át átadják a magánkórházaknak, de csak azzal a feltétellel, hogy azokat a beszerzési árhoz képest legfeljebb 150 rúpiával, azaz kb. 700 forinttal adják.