Indiai csatornák úgy tették közzé egy videojáték részleteit, hogy azt állították, a videókon Pakisztán támadja a Pandzsír-völgyet

Fotó: Arma 3 gameplay
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 10. - 06:42

A kontextus nélküli félretájékoztatás újabb durva példája: több indiai tévécsatorna az Arma 3 taktikai lövöldözős videojátékból származó felvételeket sugárzott, mint konkrét bizonyítékot arra, hogy a pakisztáni légierő megtámadta a Pandzsír-völgyet.

A klipet olyan nagy hírcsatornák sugározták, mint a Republic TV, a Times Now Navbharat, a Zee Hindustan és a TV9 Bharatvarsh, a felvételeket pedig a Facebookon a “Hasti TV” nevű csatornának tulajdonították, amelyet azóta egyébként töröltek. A Boom cáfolta, hogy a felvételek egy videojátékból származnának, és ezt követően megtalálta a klip forrását, amint az alább látható:

Nem ez az első eset, hogy a hírcsatornák olyan forrásokból származó tartalmakat használnak fel, amelyekből hiányzik a kontextus, ahogy arra az Alt News társalapítója és tényellenőrzője, Mohammed Zubair is rámutatott egy tweetben.

A klipet bizonyítékként használták arra, hogy a pakisztáni légierő támogatja a tálibokat az afganisztáni völgy ellenálló harcosai ellen. Kiábrándító látni, hogy a nagy hírcsatornák tényellenőrzés nélküli forrásokat használnak az álhírek terjesztésében.

Az IGN értesülései szerint a klipeket tartalmazó posztokat egyébként azóta az összes csatorna közösségi médiáján, köztük a Times Now és az India Today csatornákon is törölték.