Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
371,84 Ft
Euró
395,28 Ft
Font
462,48 Ft
Bitcoin
62,149 $

Jelentés: több mississippi börtönt is bűnbandák irányítanak

Meghökkentő jelentés látott napvilágot három mississippi börtönről.

Fotó: Unsplash/Matthew Ansley
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CBS News szemlézte azt a friss jelentést, melyben három mississippi börtönt vizsgáltak, melyek összesen 7200 rabot tartanak fogva. A jelentés szerint ezen börtönöket bűnbandák irányítják, ami miatt az erőszakos cselekmények elszaporodtak, mindez pedig sérti a létesítményekben fogva tartott emberek alkotmányos jogait.

Az amerikai igazságügyi minisztérium által készített lesújtó jelentésből kiderült, hogy a Közép-Mississippi, a Dél-Mississippi és a Wilkinson Megyei börtönökben évek óta folynak erőszakos cselekmények, miközben a rabok a bűnbandák ellenőrzése alatt állnak, s masszív csempészáru-kereskedelem is folyik. Soron kívül Pillanatok alatt árasztotta el a víz a dubaji repülőteret egy szokatlanul heves vihar után

A nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy a Mississippi Büntetés-végrehajtási Minisztérium nem védte meg a rabokat a fizikai erőszaktól és nem felügyelte megfelelően a bebörtönzött rabokat. Ehelyett a büntetés-végrehajtás növelte a magánzárkák alkalmazását.

Kristen Clarke főügyészhelyettes, az igazságügyi minisztérium polgári jogi osztályának munkatársa a négy éven át folyt vizsgálat nyomán született jelentés megállapításai kapcsán hangsúlyozta, rendszerszintű hiányosságokat tártak fel, melyek erőszakos és legkevésbé sem biztonságos környezetet teremtenek a rabok számára.

A jelentés szerint a vizsgált börtönökben alig van személyzet, melynek következtében „a börtönélet nagy részét a bandák uralják, a csempészet és az erőszak – beleértve a szexuális erőszakot – elszaporodik”. A Central Mississippi vezető nyomozója úgy becsülte, hogy „a Central Mississippi börtönben a börtönlakók 20-40 százaléka bandatag”.