Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,40 Ft
Euró
393,24 Ft
Font
458,77 Ft
Bitcoin
61,324 $

Ha most hidegebb idő jön, biztosan kárt szenvednek a kajsziültetvények

Az országban több helyen is megkezdődött a kajszibarack virágzása az enyhe időben, ám ha most tartósan fagyos időjárás jönne, az veszélybe sodorná az idei termést. A gazdák bíznak benne, hogy ez nem történik meg.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke, Mártonffy Béla az InfoRádióban azt mondta: „A klímaváltozást most már közvetlenül megéljük, bizony elindultak a rügyek, piros bimbós állapotba kezdenek kerülni a kajszik. Az ország nagy részén még nem beszélhetünk virágzásról, de az kétségtelen, hogy elindult”.

Kiemelte, nagy veszélye van ennek, mert ha most hidegebb idő jön, akkor biztosan az elmúlt évekhez hasonlóan kárt szenvednek a kajsziültetvények. Így most a gazdák abban bíznak, hogy hosszabb fagyos időszak már nem lesz, mert egy nagyobb hideget már nehéz megvédeni a fagyvédelmi berendezésekkel együtt is. Soron kívül Szentkirályi Alexandra: „Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából”

A fagyvédelem ráadásul attól is függ, hogy a fagy melyik stádiumban éri a gyümölcsöt. „Mínusz két-három foknál hidegebbet már nagyon nehéz kivédeni, és nem csak egyszerűen arról van szó, hogy milyen hideg van, hanem hogy milyen stádiumban érkezik a fagy, és korai, késői vagy középérésű fajtákról van szó” – magyarázta Mártonffy Béla.

Elmondása szerint az lenne a legjobb, ha mostantól fokozatosan melegedne az idő, de az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy mindig van egy fordulat, és visszatér a hideg. „Nem tudunk mást tenni, mint hogy rimánkodunk, hogy ez ne történjen meg” – jegyezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke.

Kiesett a Manchester City és az Arsenal a Bajnokok Ligájából

Az Arsenal már a rendes játékidőn belül kiesett a Bajnokok Ligájából a Bayern München ellen, addig a Manchester City és a Real Madrid hosszabbítást játszott.

Akár háromszor annyit is kereshet egy másodosztályú focista, mint az átlag magyar

Révész Bálint szerint jelenleg 2 millió forint a plafon, de az átlag 600 ezer és 1,3 millió között keres. Ha pedig a csapat jól teljesít, erre különböző bónuszok is rájönnek.