Súlyos hiba a konyhában: lehet, hogy eddig rossz helyen tároltad az egyik leggyakoribb alapanyagot
A Beko legfrissebb kutatása szerint a helytelen hűtőszekrény-szervezés jelentősen csökkentheti az élelmiszerek eltarthatósági idejét, különösen a tejtermékek esetében, ami jelentős élelmiszer-pazarláshoz vezethet.
A Beko termékmenedzsment vezetője, Sala Sun szerint “Az élelmiszerek hűtőszekrényben való elrendezése kulcsfontosságú szerepet játszik a pazarlás csökkentésében. Sokan nem tudják, hogy nem csupán esztétikai kérdésről van szó, a rendszerezés ugyanis közvetlen hatással van az élelmiszerek eltarthatóságára és a háztartási költségvetésre.”
A szakértők szerint a hűtőszekrény különböző zónái eltérő hőmérsékletűek. Az alsó polc a leghidegebb, ideális a nyers húsok tárolására, a középső polcokon stabil hőmérséklet uralkodik, ami tökéletes a tejtermékek számára, míg az ajtó a legmelegebb rész, mivel gyakran nyitogatjuk, ezért itt csak a stabilabb termékeket, például szószokat és fűszereket érdemes tárolni.
Hogyan növeljük az élelmiszerek eltarthatóságát?
“A tej optimális tárolási helye a középső polc, ahol állandó a hőmérséklet” – javasolják a szakértők. Ez a megoldás nem csak a tej frissességét őrzi meg hosszabb ideig, de csökkenti a bevásárlások gyakoriságát és az élelmiszer-pazarlást is. Mint írják, a megfelelő tárolási körülmények betartásával jelentősen meghosszabbíthatjuk élelmiszereink eltarthatósági idejét, ami környezetvédelmi és gazdasági szempontból is előnyös.