Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Indulnak a hatósági vizsgálatok, mutatjuk, mire kell figyelni

Indulnak a hatósági vizsgálatok, mutatjuk, mire kell figyelni

Indulnak a hatósági vizsgálatok, mutatjuk, mire kell figyelni
Fotó: Pexels / Illusztráció

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság átfogó ellenőrzéseket kezdeményezett a húsvéti időszakban népszerű élelmiszerekkel kapcsolatban, melynek keretében sonkákat, gyümölcsleveket és gluténmentes termékeket vizsgálnak meg laboratóriumi körülmények között.

A magyar családok és fogyasztók egészségének védelme érdekében a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) a kormányhivatalokkal együttműködve megkezdte a húsvéti szezonra jellemző élelmiszerek alapos vizsgálatát. Az ellenőrzés elsődleges célja a fogyasztókat félrevezető termékek azonosítása, valamint az élelmiszerbiztonsági kockázatok feltárása – amint azt az NKFH sajtóosztálya közölte.

A cikk a videó után folytatódik

A laboratóriumi szakemberek figyelme egyaránt kiterjed a nyers és hőkezelt sonkákra, különböző gyümölcslevekre, valamint a speciális táplálkozási igényeket kielégítő gluténmentes termékekre is.

A vizsgálatok részletei

A hatóság tájékoztatása szerint a nyers sonkáknál és gyümölcsleveknél a címkén feltüntetett információk valóságtartalmát ellenőrzik, különös tekintettel a megnevezésre és a tápértékekre vonatkozó adatokra. Az ellenőrzés során a jogszabályi követelmények mellett a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait is figyelembe veszik.

„Egészségi okokból kiemelten fontos, hogy a gluténmentes jelöléssel forgalomba hozott élelmiszerek ténylegesen megfeleljenek a jelölésben foglaltaknak” – olvasható a hatóság közleményében.

Az NKFH emlékeztetett arra, hogy az érvényben lévő uniós rendelet értelmében egy termék csak akkor nevezhető gluténmentesnek, amennyiben annak gluténtartalma nem haladja meg a 20 milligramm/kilogramm határértéket a fogyasztó számára értékesített formában.

A gluténmentes termékkategóriában az NKFH akkreditált élelmiszer- és vegyipari laboratóriuma széles termékskálát vizsgál, beleértve a kenyereket, száraztésztákat, különböző porokat (kenyér-, palacsinta-, pizza-, süteményporok), kekszeket, liszteket és zabitalokat is.

Korábbi tapasztalatok

A jelenlegi vizsgálatsorozat létjogosultságát az elmúlt években gyűjtött ellenőrzési adatok is alátámasztják. A legutóbbi ellenőrzések alkalmával ugyanis a megvizsgált sonkák negyede nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, mivel túl magas sótartalommal rendelkeztek. A gyümölcslevek esetében az előírásoknak nem megfelelő termékek aránya mindössze két százalék volt, amelyeknél a cukortartalom nem érte el a várt szintet, míg a gluténmentes termékeknél csupán öt százalékos volt a kifogásolási arány.

Az NKFH hangsúlyozta, hogy amennyiben a laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján egy termék nem teljesíti az adott terméktípusra vonatkozó követelményeket, akkor a fogyasztók megtévesztésére alkalmas jelölés miatt a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indít.