Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
44,338 $

Nagy tempóban fogy a népesség Horvátországban

Komoly problémát okozhat Párducz Árpád elemző szerint az elsősorban a kivándorlás által hajtott népességfogyás Horvátországban.

Illusztráció. Forrás: Unsplash
Európa

Kolláth Benjámin

Szerkesztő
TÉMÁK

Előzmény:

 

Már a kilencvenes évek óta folyamatosan romlanak Horvátország demográfiai mutatói, hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Párducz Árpád, a Migrációkutató Intézet kutatója, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az országon belüli migráció is figyelemreméltó jelenség.

„A régióban megtalálható posztkommunista államoktól eltérően Jugoszlávia – és részeként Horvátország – korábban, a kilencvenes évek előtt is támogatta a migrációt, ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Horvátországból hatalmas diaszpóra kitelepült, ami folyamatosan katalizálta a további kivándorlást olyan eseti jelenségekkel, mint a 2008-as pénzügyi válság vagy a 2013-as EU-csatlakozás” – sorolta a fogyás okait Párducz. Soron kívül Az év végére 5000 fogyatékossággal élő ember lakhat kis lakásokban

Szintén hozzájárul ehhez a tendenciához elmondása szerint, hogy a szülőképes korú nők egyre később, átlagban 30 éves korukban szülik meg első gyermeküket, ez szintén csökkenti a népesség bővülésének esélyeit.

Az országból elsősorban tanulás céljából távoztak sokan, akik aztán később nem tértek vissza, miközben a kormány igyekszik őket különféle tervekkel hazacsábítani. Emellett van egy program a szerbiai horvátok hazacsábítása, valamint egyre több helyről érkeznek vendégmunkások Horvátországba.