Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,87 Ft
Euró
380,91 Ft
Font
443,82 Ft
Bitcoin
43,942 $

Nagy tempóban fogy a népesség Horvátországban

Komoly problémát okozhat Párducz Árpád elemző szerint az elsősorban a kivándorlás által hajtott népességfogyás Horvátországban.

Illusztráció. Forrás: Unsplash
Európa

Kolláth Benjámin

Szerkesztő
TÉMÁK

Előzmény:

 

Már a kilencvenes évek óta folyamatosan romlanak Horvátország demográfiai mutatói, hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Párducz Árpád, a Migrációkutató Intézet kutatója, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az országon belüli migráció is figyelemreméltó jelenség.

„A régióban megtalálható posztkommunista államoktól eltérően Jugoszlávia – és részeként Horvátország – korábban, a kilencvenes évek előtt is támogatta a migrációt, ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Horvátországból hatalmas diaszpóra kitelepült, ami folyamatosan katalizálta a további kivándorlást olyan eseti jelenségekkel, mint a 2008-as pénzügyi válság vagy a 2013-as EU-csatlakozás” – sorolta a fogyás okait Párducz. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

Szintén hozzájárul ehhez a tendenciához elmondása szerint, hogy a szülőképes korú nők egyre később, átlagban 30 éves korukban szülik meg első gyermeküket, ez szintén csökkenti a népesség bővülésének esélyeit.

Az országból elsősorban tanulás céljából távoztak sokan, akik aztán később nem tértek vissza, miközben a kormány igyekszik őket különféle tervekkel hazacsábítani. Emellett van egy program a szerbiai horvátok hazacsábítása, valamint egyre több helyről érkeznek vendégmunkások Horvátországba.

A jövő hét első felében esős időnk lesz, majd visszatérnek az éjszakai fagyok

Noha napsütésre van kilátás a jövő hét második felében, az éjszakai fagyok miatt didergősen indulnak majd a reggelek.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.

Megállapodott az EU a mesterséges intelligencia szabályozásáról

A cél az, hogy korlátokat szabjanak a generatív AI platformok korlátlan fejlődésének, és megakadályozzák a technológiával való visszaélést anélkül, hogy veszélyeztetnék az ágazat innovációit.