Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
372,01 Ft
Euró
394,63 Ft
Font
462,31 Ft
Bitcoin
63,434 $

December 31-ig tartó tilalmat rendeltek el a Balaton mellett

Múlt héten egynyaras csukákat telepítettek a Hévíz-folyáson, de az idegenhonos díszhalfélék elleni védekezés miatt helyi tilalmat is elrendeltek.

Fotó: Pixabay
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapján megjelent videóban a szakemberek részletesen elmagyarázzák, miért jelent ökológiai kockázatot a Hévíz-folyáson jelen lévő idegenhonos, inváziós díszhalfajok jelenléte. A védekezés részeként a gyérítő halászatokon túl sor került csukatelepítésre is – írják.

Annak érdekében, hogy a csukák minél hatékonyabban végezhessék „dolgukat”, a Hévízi-tó alatti műtárgytól számított 500 méter hosszú csatornaszakaszon ragadozóhal-fogási tilalmat rendeltek el 2024. december 31-ig. Ennek értelmében a nevezett csatorna szakaszon csalihalat, halszeletet, műcsalit a horgászhelyen tartani, azzal horgászni, továbbá süllőt, balint, csukát, harcsát, kősüllőt és sügért megtartani tilos – emelik ki a közleményben. Soron kívül Magasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget Magyarországon

A haltelepítés kapcsán még arra is kitérnek, miszerint összesen 295 kilogramm egynyaras korú csukát helyeztek ki a Hévízi-tó kifolyója alatti szakaszon. Hozzáteszik: az említett mennyiséget leszákolva, vizes kosarak segítségével telepítették be a folyás mentén több helyszínen, figyelve a vízhőmérséklet kiegyenlítésére.

Végül a balatonihal.hu oldalán közzétett tájékoztatóban arra is emlékeztetnek: jelenleg egyébként már zajlik a csuka fogási tilalma, néhány nap múlva pedig elkezdődik a Balatoni Horgászrend által szabályozott, május 1-ig tartó ragadozóhalfogási tilalom. Az ezt követő időszakban a fent elrendelt új, helyi tilalmat a csatorna partján elhelyezett táblákon is fel fogják tüntetni.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy arra figyelmeztetett a MOHOSZ, százezreket érintő határidő változott: hiába hosszabb idén egy nappal a február, a horgászoknak 28-áig kell leadnia a 2023. évi állami horgászjegy és fogási naplót. Aki nem így tesz, annak a pénztárcája bánhatja. De ebben a cikkben részletesebben is kifejtettük a dolgot.

Dobrev Klára Magyar Péterről: a politikának nemcsak a celebkedésről kellene szólnia

A politikus többek között azt is elmondta, hogy mire számít az idei választáson, és hogy mit gondol a TISZA Párt alelnökéről.