Hónapok óta nem fogtak semmit a horgászok a Velencei-tónál

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 23. - 17:48

Eltűntek a horgászok a Velencei-tó partjáról, ugyanis az alacsony vízállás és a korábban bekövetkezett halpusztulás miatt szinte semmi sem akad a horgukra.

A Velencei-tó körül a Blikk magazin tartott egy szemlét, mely során kiderült, az állapotok eléggé lesújtóak, holott horgászat szempontjából épp most lenne az őszi főszezon.

Hetven éve horgászom, mindig a Velencei-tó volt a kedvencem. Megszokásból és nosztalgiából még néha kijövök, de igazán semmi értelme. Hónapok óta nem fogtam semmit” – mondta az egyik horgász.

Egy másik horgász arról számolt be, hogy már 1982 óta jár ki a tóra, azonban most megfogadta, hogy ezentúl máshová megy:

Egyszerűen nincs értelme. Csak állok itt a nagy semmiért. Ezentúl inkább elmegyek Fehérvárcsurgóra vagy a Balatonra, ott legalább van hal. Nagyon fog hiányozni a megszokott közeg, de nem tudok mit tenni.”

Egy velencei horgászboltos elmondta, tavaly egyetlen hétvégén 50-60 napijegyet adott el, most viszont egy hónap alatt csupán kettőt.

Sajnos nagyon nagy a baj. Azt mondják, hogy 110 mázsa hal pusztult el, de ez szerintem nem igaz. A reális szám eléri a 300 mázsát. Önkéntesekkel egy hétig szedtük a tetemeket, borzalmas volt. Ha nem történik valami, jövőre teljesen kiszáradhat a tó” – kesergett a tulaj.

A MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltségének vezetője, Pálinkás Imre a lapnak adott nyilatkozatában kiemelte, az elmúlt hetekben csapadékzóna érkezett, ami nagyjából 80 milliméter körüli esőt és egyben vízszintnövekedést jelentett, ám az elmúlt 3 évi igencsak aszályos téli időszak után továbbra is hatalmas szüksége lenne a tónak egy csapadékbő télre, aminek segítségével tavaszra jelentősen javulna a helyzet.