Reagált a Honvédelmi Minisztérium, érkeznek-e NATO csapatok hazánkba

Fotó: Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár (k), Pekka Haavisto finn (b) és Ann Linde svéd külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a katonai szervezet brüsszeli székházában 2022. január 24-én. MTI/AP/Olivier Matthys

Czinder Tímea

2022. január 28. - 08:15

A CNN szerdai közleménye szerint tárgyalások folynak az Egyesült Államok és kelet-európai NATO szövetségesei között a körülbelül ezerfős csapatok fogadásáról.

Az Ukrajna és Oroszország közötti feszültség élesedik, az atv.hu pedig arról kérdezte a Honvédelmi Minisztériumot, folynak-e tárgyalások az Egyesült Államokkal arról, hogy hazánk katonai egységeket fogadjon a lehetséges orosz invázió indulása előtt.

„Magyarország a NATO lojális tagja, de a magyar érdek az ukrán-orosz konfliktusokban a kérdés békés, tárgyalásos rendezése. Magyarországnak az a jó, ha keleti határszakaszon béke van és nem fegyveres konfliktus. Ezért mindig segíteni fogjuk a vitás kérdések tárgyalásos rendezését”

– választolt a minisztérium kommunikációs osztálya.

A CNN szerdán számolt be arról, hogy kétoldalú tárgyalások folynak az USA és kelet-európai NATO-szövetségesei között arról, hogy nagyjából ezres létszámú csapatokat irányítsanak az országokba. Az egységek kihelyezését az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kezdeményezte – írta a napi.hu.

Joe Biden amerikai elnök kedden közölte, 8 500 amerikai katona hamarabb is elindulhat Európába, mert meglátása szerint a keleti NATO-tagállamoknak „van miért aggódniuk”. Minisztériumi értesülések szerint hazánkba „egyelőre ugyan nem érkeznek katonák, de valóban zajlanak a tárgyalások, és a helyzet akár 24 órán belül is változhat”.