Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,462 $

Népirtásnak deklarálhatják az 1930-as nagy ukrán éhínséget

Megérkezik az orosz megszállás befejezõdése utáni elsõ vonat Kijevbõl a herszoni vasútállomásra 2022. november 19-én. A dél-ukrajnai várost az orosz csapatok röviddel az Ukrajna ellen február 14-én indított háború után elfoglalták, majd november 11-én visszavonultak onnan. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Európa
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Nem ez az első alkalom a történelem során, amikor Moszkvának az az első számú célja, hogy a lehető legnagyobb számban gyilkoljon ukránokat, az 1930-as években a történelem egyik legsúlyosabb bűntettét követték el ellenük.

A német kormánykoalíció és az ellenzék parlamenti képviselői is jelezték, hogy népirtásként akarják deklarálni a Holodomort, amelyet még Sztálin idején követtek el a szovjetek az ukránok kárára 1932-1933-tól kezdődően.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

A Reuters birtokába jutott, erre vonatkozó törvényjavaslatban kimondják, hogy az egyes becslések szerint 8 millió ukrán halálával járó éhínséget a szovjet vezetés mesterségesen generálta, hogy irányítsa és elnyomja az ukrán farmereket, valamint az ukrán nyelvet és kultúrát.

„Mai perspektívából egyértelműen látszik, hogy ez a népirtás történelmi-politikai kategóriájába tartozik. A német Bundestag ezzel a beazonosítással egyetért” – olvasható a törvényjavaslatból, amelyet jövő héten tárgyalhatnak.

Egyes országok, mint Írország, Moldova és Románia már hivatalosan deklarálták, hogy a Holodomor az népirtás volt a szovjetek részéről és most Berlin részéről is nyitottság van erre, amit Annalena Baerbock külügyminiszter is üdvözölt.

Dmitro Kuleba, Ukrajna miniszterelnök egy Twitter-bejegyzésben jelezte, hogy hálás Németországnak a történelmi jelentőségű határozatért. Olaf Scholz is üdvözölte az ötletet, de nem beszélt róla részletesen.

Évszázadokon keresztül az ukrán nyelvet, kultúrát és a függetlenségi identitást a lehető legerőszakosabban próbálták elnyomni az oroszok, előbb a cári Orosz Birodalom, utóbb pedig a Szovjetunió keretében.

1932 novemberében ez a Holodomorba torkollott, amikor Sztálin bevetette a szovjet rendőrséget és totális padlássöprést csinált: minden élőállatot és növényt elvett a kollektivizált ukrán farmokról, több millió paraszt halálát okozva.