Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,70 Ft
Euró
395,98 Ft
Font
468,80 Ft
Bitcoin
61,266 $

Súlyos terrorcselekményre készültek Hollandiában, le akartak fejezni egy politikust

Kilenc embert tartóztattak le Eindhovenben, miután sikeresen a tudomására jutott a holland titkosszolgálatoknak egy készülő terrorcselekmény.

...svg content...Geert Wilders, az ellenzéki Szabadságpárt (PVV) vezetõje szavaz Hágában a holland parlamenti választások harmadik napján, 2021. március 17-én. A koronavírus-járvány miatt a választásokat széthúzták három napra Hollandiában. MTI/EPA/ANP/Remko De Waal
Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Az RTL Nieuws oknyomozása alapján az NL Times arról számolt, hogy a letartóztatott kilenc holland állampolgár Mark Rutte miniszterelnök, Geert Wilders ellenzéki vezető, Thierry Baudet szélsőjobboldali politikus és Hugo de Jonge egészségügyi miniszter ellen is erőszakosan kívántak fellépni.

A holland televíziós csatorna megtudta például, hogy a csoport éppen egy Denzel Washington filmet nézett (nem nevezték meg, hogy melyiket), amikor eszükbe jutott, hogy meg kellene tervezni egy komolyabb terrorcselekményt. Soron kívül Kunhalmi Ágnes: a Tisza Párt sikerét elsősorban az ellenzéki pártok marakodása táplálta

Az egyikük állítólag azt javasolta, hogy Ruttét és Wilderst is öljék meg, hogy „bevonuljanak a történelemkönyvekbe”. Egy másikuk pedig arra tett javaslatot, hogy rabolják el Geert Wilderst, majd élőben közvetítsék a meggyilkolását:

„Húzzunk ki valamit Geert Wildersből. Ezután majd lefejezem, akár közvetíthetjük is a Facebookon”

Egy másik gyanúsított pedig szintén támogatta az erőszakot, neki az volt a javaslata, hogy Ak-47-esekkelöljék meg a testőröket egy sajtótájékoztatón, majd a politikusokat is, miközben a terrorcselekményeknél gyakran elhangzó „Allahu Akbart” kiáltanak.

Három nappal az aggasztó beszélgetést követően le is tartóztatták a gyanúsítottakat, akik 18 és 31 év közöttiek voltak. Az egyikük Afganisztánban, a maradék nyolc Hollandiában született és mindannyian támogatják a dzsihadista ideológiát, valamint szimpatizálnak az Iszlám Állammal.

A fiatal férfiak ügyvédei azzal érveltek, hogy ez nem terrorcselekményre való komoly előkészület, hanem egy ízléstelen formájú poénkodás volt. Serge Weening ügyvéd szerint leírva komolynak tűnnek az üzenetek, de valójában szarkasztikusan mondták:

„Ezek fiatal fiúk, akik kimondanak olyan dolgokat, amiket nem mondanának a nyilvánosság előtt. Egyáltalán nem hiszem el, hogy el akartak követni ilyen támadást, sokkolta őket is a letartóztatás. Szerintem csak viccelődtek egymás között, ez egy hatalmas félreértés”

Az RTL Nieuws tudomása szerint azonban a titkosszolgálatok kiderítették, hogy a fiatal fiúk házi bombagyártásról is néztek videókat, valamint harctéri himnuszokat hallgattak. Az egyikük még át is alakította a garázsát edzőteremmé, amit a dzsihadisták inspiráltak.