Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,36 Ft
Euró
385,91 Ft
Font
451,47 Ft
Bitcoin
69,907 $

Kiakadt a holland miniszterelnök: „átléptek egy határt az egyetemi tüntetések”

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint a palesztinpárti tüntetések már nem olyan mederben folynak, ami még tolerálható lenne.

...svg content...Fotó: Palesztinpárti diákok tüntetnek az Amszterdami Egyetem előtt 2024. május 7-én. Előzőleg a rendőrség felszámolta a diákok táborát az egyetem területén, és mintegy 140-et őrizetbe vett, közülük kettő őrizetben is marad. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/EPA/ANP/Ramon van Flymen
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Az elmúlt napokban az Amszterdami Egyetem kampuszán és más holland városokban is fokozódtak a palesztinpárti tüntetések, amelyek a holland kormányfő, Mark Rutte, átlépték a törvény által megengedett határokat. Rutte csütörtökön a közösségi médián keresztül osztotta meg aggodalmait, hangsúlyozva, hogy bár a tüntetés jogosultsága vitathatatlan, a rendőrség elleni erőszak és a tulajdon rongálása  már elfogadhatatlan.

A miniszterelnök különösen aggasztónak találja, hogy a holland zsidó közösséget egyre gyakrabban és egyre hevesebben támadják a gázai konfliktus kapcsán. Rutte szerint ezek az esetek az antiszemitizmus újabb megnyilvánulásainak tekintők, Hollandiában azonban nincs helye az antiszemitizmusnak. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

Az Amszterdami Egyetemen hétfő óta tartó tüntetések során amerikai és olasz társaikhoz hasonlóan a diákok sátrakat állítottak fel a campus területén, elbarikádozták az utakat, és felszólították az egyetemi vezetőséget, hogy szakítsa meg az izraeli felsőoktatási intézményekkel fenntartott kapcsolatait. A rendőrség kedd hajnalban végül beavatkozott, az intézkedés során pedig több mint száz tüntetőt állított elő.

Az események szerdán tovább folytatódtak, amikor az Utrechti Egyetem diákjai is csatlakoztak a tüntetésekhez. Aznap este mindkét helyszínen, Amszterdamban és Utrechtben is rohamrendőröket kellett bevetni.

Az Amszterdami Egyetem két belvárosi épülete előtt szerda este 32 letartóztatás történt, de éjfélre helyreállt a rend, miután a rendőrség kotrógépekkel áttörte a tüntetők által épített barikádokat, és helyreállította a közrendet.