Hol található a Föld legmelegebb térsége?

not image

Takács Petra

2020. január 2. - 14:32

Számos olyan pont van a Földön, amelynek hőmérséklete a szokatlanul magas kategóriába esik, ám néhány még ezek közül is kiemelkedik.

Az elmúlt évtized a rekorddöntések évtizede volt, ám sajnos nem csak jó értelemben. Az elmúlt tíz évben volt a legmagasabb átlaghőmérséklet, amit valaha mértek, 2019 novembere pedig a második legmelegebb volt, mióta a hőmérséklettel kapcsolatos méréseket bevezették.

1913. július 10-én a kaliforniai Death Valley-ben található Furnace Creeken egészen 56.6 Celsius-fokig csúszott a hőmérő higanyszála a Meteorológiai Világszervezet közlése szerint, ami a mai napig a Földön mért legmagasabb hőmérsékletnek számít. Némi érdekességképp még megjegyezzük, hogy az etiópiai Dallol is előkelő helyet foglal el ezen a listán, ugyanis esetében a Föld legmelegebb olyan pontjáról van szó, mely emberek által is lakottnak tekinthető.

A Furnace Creek-i rekord nem sokkal a bejegyzése után már meg is dőlt, hiszen kilenc évvel később, 1922-ben a líbiai El Aziziában 58 Celsius-fokot mértek, és bár 90 éven át birtokolhatta ezt a nem túl előkelő címet, a Guinness Rekordok Könyvének tájékoztatása szerint végül elvették azt tőlük, ugyanis megállapították, hogy a hőmérsékletet olyan felületen mérték, amely adott esetben hét fok eltérést is eredményezhet.

Maradt tehát Death Valley az első helyen, de miért is olyan meleg ez a terület?

Badwater-medence, Death Valley Nemzeti Park / Fotó: Pixabay

A kérdést könnyű megválaszolni, ugyanis mindenért a térség földrajzi fekvése a felelős. A levegő hőmérséklete gyakran a 48 Celsius-fokot is eléri, ami nagyban köszönhető a környékre jellemző vízhiánynak. A Nemzeti Park tájékoztatás szerint évente átlagosan kevesebb mint 5 cm eső esik a völgyben, aminek köszönhetően az ott élő állatok és növények jelentős része is kipusztult.

A völgy 85.5 méterrel a tengerszint alatt helyezkedik el, az oda bevágó napsugarak pedig megrekednek, ugyanis a területet minden irányból hegyek veszik körül. A nap végének közeledtével a levegő lehűl, visszaereszkedik a völgybe, majd az ilyen magasságokban jelen lévő légnyomásnak köszönhetően összenyomódik és újra felmelegedik, egyfajta végtelen ciklust kreálva ezzel.

Noha Death Valley birtokolja a Föld felszínén mért legmagasabb hőmérséklet díját, több olyan pont is ismert, ahol hasonló forrósággal, vagy akár ezt meghaladó értékekkel is találkozhatunk. A Yellowstone Nemzeti Park színekben gazdag geotermikus medencéiben a hőmérséklet a 121 Celsius-fokot is meghaladhatja, az óceán fenekén lévő hidrotermikus repedésekből szivárgó folyadék hőmérséklete pedig a 398 Celsius-fokot is túllépheti, áll a National Geographic közleményében.

Geotermikus medence, Yellowstone Nemzeti Park / Fotó: Pixabay

A Discover Magazin közlése szerint a Föld magjának hőmérséklete nagyjából 11 ezer fok körül lehet, ám meglepő módon ennél sokkal közelebb is mértek már sokkal melegebbet. A Genfben található Nagy Hadronütköztető kamráiban ugyanis a 10 billió Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet, amivel valószínűleg nehéz lesz versenybe szállni.