Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Sokkolta a fogyasztókat, hogyan készülnek a rákpálcikák

Sokkolta a fogyasztókat, hogyan készülnek a rákpálcikák

Sokkolta a fogyasztókat, hogyan készülnek a rákpálcikák
Shutterstock

A rákpálcika – vagy más néven surimi – évtizedek óta ismert és sokak által kedvelt alapanyag, amelyet gyakran mártogatós szószokkal, például a klasszikus Marie Rose szósszal fogyasztanak.

Bár sokak számára nosztalgikus finomság, egy friss videó nyomán egyre többen döbbenten szembesültek azzal, hogyan is készül valójában ez a termék, és többen kijelentették, hogy soha többé nem nyúlnak hozzá. A Trending Updates YouTube-csatorna osztott meg egy részletes gyártási folyamatot bemutató videót, amelyben a narrátor így magyarázta: „A rákpálcikák fő alapanyaga a fagyasztott alaszkai pollock. Ez a halfaj bőségesen elérhető, könnyen halászható, és ízletes.”

A cikk a videó után folytatódik

A gyártás során a halhúst jégkockákkal keverik, hogy megőrizzék a nedvességet és a rágós állagot. „A keverési folyamat közben a dolgozók különféle ízesítőket is hozzáadnak, például fehér cukrot, ehető sót és más aromákat, hogy fokozzák a rákpálcikák ízét” – hangzott el a videóban.

A gyártás kevésbé étvágygerjesztő része

A videó következő részében azonban egy szürke, pépes massza látható, amely a gépből ömlik ki, és ez sok nézőt elriasztott. A narrátor így folytatta: „Amint a keverés befejeződik, a lágy és sima halfasírt-szerű masszát egy másik gépbe pumpálják. Az állag megőrzése érdekében a masszában rekedt levegőt folyamatos keveréssel távolítják el.”

Ezt követően a halpasztát csöveken keresztül egy másik gépbe vezetik, ahol széles csíkokká préselik, majd feltekerik, és egy újabb gép „rákláb-szerű” színt ad neki. „A gyár a rákpálcikákat egy vékony, ehető színezéket tartalmazó filmbe csomagolja, végül egy vágógép egyenletes, hosszúkás rudakra szeleteli őket. Ezután ezek a finom rákpálcikák készen állnak az értékesítésre”

A kommentelők közül sokan undorukat fejezték ki. Egy hozzászóló szerint: „Át kellene nevezni őket halrudaknak, mert ez sokkal pontosabb leírás lenne.” Mások ennél is keményebben fogalmaztak: „A rákrudak abszolúte undorítóan hangzanak” – írta egy felhasználó.

Volt, aki a terméket egy „hal hot doghoz” hasonlította, míg más szerint inkább úgy nézett ki, mintha „ipari építőanyagot” gyártanának, nem pedig élelmiszert. Egy férfi így fakadt ki: „A rákpálcikák íze undorító. Miután láttam ezt, már értem, miért.” – idézte a Mirror.