Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
371,84 Ft
Euró
395,28 Ft
Font
462,48 Ft
Bitcoin
62,149 $

Hivatalosan is beköszönt a meteorológiai tavasz

Már csak egyet kell aludni.

Fotó: Unsplash/Aniket Bhattacharya
Cool

Borbély Fanni

Szerkesztő

A meteorológiai tavasz kezdete hivatalosan március 1., ami 2024-ben egy pénteki napra esik. Érdekesség, hogy csillagászati szempontból nem hónapváltáskor következik évszakváltás; március pedig a meteorológiai évszakváltások szerint az első tavaszi hónap; ősi magyar nevén Kikelet hava.

A tavasz első hónapja meghatározó, ugyanis a mondás szerint a csapadék nélküli március esős áprilist jelez, sőt, az egész évre „biztosít előrejelzést”: a néphit szerint ugyanis, amennyi köd van márciusban, annyi lesz a zápor is. Március elseje a meteorológiai tavasz kezdete, a tavasz pedig meteorológiai szempontból 3 hónapon át tart. Soron kívül Pillanatok alatt árasztotta el a víz a dubaji repülőteret egy szokatlanul heves vihar után

A csillagászati tavasz kezdete a nap-éj egyenlőséggel esik egybe: 2024-ben ez az időpont március 20., magyar idő szerint hajnali 4 óra 7 perc. Csillagászati értelemben tehát a tavaszi nap-éj egyenlőség idején kezdődik a tavasz, azaz akkor, amikor a Nap az egyenlítő felett delel.