Dollár
388,39 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
476,62 Ft
Bitcoin
16,942 $

Heves lövöldözésre ébredtek a lakók Burkina Faso fővárosában

Fotó: MTI/EPA
not image

Borbély Fanni

2022. október 1. - 11:43

A szemtanúk elmondása szerint a lövöldözés kora hajnalban történt Burkina Faso fővárosában, a lakónegyedben pedig fegyveres katonák is megjelentek, ami komoly riadalmat keltett a helyiek körében.

A CNN értesülései szerint a Burkina Faso fővárosában található egyik katonai táborból és több lakónegyedből is heves lövöldözések zaja szűrődött ki: a szemtanúk több fegyveres katonát is láttak, akik az elnöki hivatalhoz vezető sugárút mentén alakítottak ki állásokat.

Soron kívül Orbán Viktor: nem kell tartani ellátási problémáktól, a problémát az ár jelenti

A katonák a lövöldözés után közvetlenül blokkolták a lakosság hozzáférését a közigazgatási épületekhez és a nemzeti televízióhoz is, mely szinte azonnal leállította adását. A CNN megkereste a katonai vezetés szóvivőjét az incidens kapcsán, ám eddig nem reagáltak a megkeresésre.

Mint ismert, a katonai junta még január 24-én, egy puccsal vette át a hatalmat az országban, ezzel leváltva Roch Kabore elnököt, első intézkedésükkel pedig a kormányt is feloszlatták.

Az akkori első nyilvánosság előtti nyilatkozatában Paul-Henri Sandaogo Damiba ezredes, a puccs megszervezője esküdözött, hogy “helyreállítja a biztonságot” az al-Kaidához, valamint az Iszlám Államhoz kötődő iszlamista fegyveresek által elkövetett, hosszú évek óta tartó erőszak után.

Annak ellenére, hogy Paul-Henri Sandaogo Damiba ezredes a nyilvánosság előtt fogadkozott a biztonság helyreállítása kapcsán, a támadások nem szűntek meg, sőt: egyre csak szaporodnak, míg a hadsereg azt sem tudja, mi történik.

Ezen a héten például fegyveres támadók 11 katonát öltek meg, amikor megtámadtak egy mintegy 150 járműből álló konvojt, mely egy északi városba szállított volna ellátmányt.

A rajtaütés következtében 50 civil nyomtalanul eltűnt. Noha a puccs óta jelentősen romlott a helyzet, a mélyrepülés nem most kezdődött: az északi és a keleti területek már 2018 óta jóformán kormányozhatatlanok; több millióan kényszerültek otthonuk elhagyására; a kegyetlen támadásokban pedig több ezren vesztették életüket.