Felkerülhetnek a boltok polcaira a házi tücsökből készült élelmiszerek
A rovarok gazdag tápanyagforrásnak minősülnek, élelmiszerként történő alkalmazásuk pedig környezeti és gazdasági előnyökkel jár.
Az Európai Bizottság tavaly engedélyezte a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárva és a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását élelmiszerként, most pedig a házi tücsök forgalmazását hagyta jóvá, miután az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította: az e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltételek mellett biztonságosak, egészségesek és fehérjében dúsak.
A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva és porítva kerül a boltok polcaira az unióban, a terméket pedig megfelelő címkével is el kell látni, hogy felhívják a figyelmet a lehetséges allergiás reakciókra – számolt be a napi.hu.
Az Európai Unió élelmiszerstratégiájában fontos szerepet játszik a rovarok alternatív fehérjeforrásként való felhasználása, ami lehetővé teszi a fentarthatóbb élelmezési rendszerre való áttérést. A rovarfogyasztásnak számos országban hagyománya van, és az ENSZ is egészséges, tápláló élelemforrásnak minősíti magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalma miatt.
A bizottság korábban közölte, a rovarlárvák élelmiszerként történő felhasználása pozitívan hat a környezetre és gazdaságra, a hagyományos állati fehérjeforrásoknál ugyanis kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek és az üvegházgáz kibocsátásuk is elenyésző.