Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,678 $

Várhatóan hamarosan nőni fog a házasságfelbontások száma

Az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt a házasságkötések száma, a válásoké pedig még stagnál, ám ez utóbbi kapcsán idén változás történhet.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Rekordszámú házasságot kötöttek Magyarországon a 2021-es és 2022-es évben, a házasságkötések száma több mint a duplájára nőtt az előző évekhez képest. Emellett közeleg a házasság hete, amely a család fontosságára hívja fel a figyelmet. Ennek kapcsán Tóth Mihály, az Ökumenikus Egyház lelkésze néhány hasznos dolgot mondott el, továbbá aggodalmainak is hangot adott. Mint mondta, a házasságok a hivatalos statisztika szerint átlagosan 13 és fél évig tartanak, de ha közelebbről megnézzük ezt az átlagot, ez a szám abból következik, hogy a másfél, illetve a 18 év a vízválasztó a házaspárok esetében.

„A másfél éves határ jelentheti a kapcsolatban az első komoly válságot, hiszen vagy ekkor érkezik meg az első közös gyermek, vagy éppen azért alakul ki feszültség, mert nem jön össze a vágyott utód. A 18 év utáni válság pedig akkor következik be, amikor a gyerekek felnőttek, elkezdenek önállóvá válni, és már nincs az a belső kényszer a szülők részéről, hogy a válságba került házasságot minden áron fenn kell tartani a gyerekek érdekében” – magyarázta. Véleménye szerint a házasságkötések számának növekedésével a bontóperek is megsokasodnak, hiszen a 2022-es robbanás idén érheti el az első, másfél éves válságot a kapcsolatokban. Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

Egyúttal azt gondolja, az sem feltétlenül tesz jót a kapcsolatoknak, hogy a házasságkötéskori életkor mára jócskán kitolódott: korábban a húszas éveikben esküdtek a párok, ám ma ez már leginkább a harmincas korosztályra jellemző. „Ez persze jelentheti azt is, hogy megfontoltabban választunk, de ugyanakkor nehezebb az összecsiszolódás is abból a szempontból, hogy a harmincas korosztály már külön-külön egzisztenciával lép be a házasságba, nem pedig együtt építik fel közösen. A két egzisztencia összehangolása pedig nehezebb feladatot adhat a feleknek” – tette hozzá a lelkész.

Mindezek fényében úgy véli, nagyon fontos lenne, hogy a párok alaposan felkészüljenek a házasságra, s ehhez szakember segítségét is kérhetik, továbbá az Ökumenikus Egyház által szervezett jegyes-beszélgetések is hasznosnak szoktak bizonyulni. Mindemellett jó megoldásnak tartja, ha a párok leírják, mit jelent számukra a házasság az esküvőre készülve, majd az azutáni napon, illetve minden fontos mérföldkőnél. A válasz mindig más lesz, hiszen mindannyian változunk az évek során, de ezt a változást képesek vagyunk lekövetni. „Nem kell, hogy azt érezzük, gúzsba köt a házasság, ehelyett érzelmi szövetséget kössünk. Mert ha mindkét félben megvan az akarás, hogy a másikat támogassa, akkor igazi szövetség alakulhat ki, ami nem összekeverendő egy olyan szerződéssel, amely feltételeket szab” – vélekedett.

Végül Tóth Mihály azt is hozzáfűzte, tapasztalatai szerint az egyik legnagyobb gondot az szokta jelenteni, hogy a párok nem tudnak jól beszélgetni egymással, mert nem működik közöttük a kommunikáció. Ilyenkor szintén segíthetnek a beszélgetések, a terápia, vagy akár egy közösen olvasott könyv. Az Úristen, házasodunk! című kötetben például számos olyan tipp és gyakorlat található, ami segít a pároknak feltenni a fontos kérdéseket és útmutatót nyújt egy erős és kiegyensúlyozott kapcsolathoz. Az Úristen, házasodunk! interaktív jegyesfelkészítő előadás pedig megtalálható a Házasság Hete hivatalos programjában is – írja a hirado.hu.