Még mindig bizonytalanság uralkodik a hazai vendéglátásban
Habár a tavaszi újranyitás körüli rohamnak már vége, a munkaerőhiány miatt a fizetések emelkedtek, a vendéglátóhelyek pedig versenyeznek a dolgozókért.
Igaz, a vártnál kevesebb vállalat esett el a vendéglátásban a koronavírus-járvány miatti válságban, de az is biztos, hogy egy újabb csapást már nem bírna el a magyar vendéglátás.
Gerendai Károly, a Sziget alapítója és Costes Éttermek ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, egyelőre hitelei vannak, nem pedig tartalékai, a cégcsoport bővítését egyelőre most nem is tervezi, mert még meglévő portfóliójával sem látja az alagút végét. Jelenleg a veszteséges helyeket foltozzák, elmondása szerint a kedvező hitelek ösztönözhetik majd a fejlesztéseket.
A vendéglátás mai két legfőbb problémája, hogy munkaerő- és vendéghiány állt be, a kereslet ugyanis nyáron nem állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintre: egyesek vagy félnek étterembe menni, vagy egyszerűen megváltoztatták szokásaikat és már csak rendelnek, vagy éppen otthon főznek.
A munkaerőhiány miatt feljebb kúsztak ugyan a fizetések, de a bizonytalanság miatt nagyon nehéz visszacsábítani azokat a dolgozókat, akik a koronavírus-járvány miatti lezárások alatt új munkahelyet kerestek maguknak. A válság legnagyobb vesztesei a vendéglátásban pedig a fine dining éttermek, hiszen ők nem tudtak átállni a kiszállításra – írja a Pénzcentrum.