Dollár
395,33 Ft
Euró
412,92 Ft
Font
481,69 Ft
Bitcoin
17,124 $

Határvédelem: Magyarországot keletről és délről is fenyegetés éri

Fotó: A készenléti rendőrség tagja (k) és határvadászok járőröznek a magyar-szerb határon, Röszke közelében 2022. szeptember 28-án. Ebben a hónapban megkezdődött a határvadászok szolgálata, fő feladatuk az államhatár őrzése és a jogellenes migráció megakadályozása. Az első időszakban a rendőrökkel közös járőrszolgálatot látnak el. MTI/Rosta Tibor

Takács Petra

2022. október 21. - 18:16

A magyar határvédelem minden eddiginél fontosabbá vált, keletről és délről is fenyegetés éri Magyarországot.

Magyarország számára rendkívül fontos a Nyugat-Balkán békéje és biztonsága, és Észak-Macedónia kulcsfontosságú szerepet tölt be abban, hogy ez a béke és biztonság fennmaradjon – mondta a Magyar Honvédség parancsnoka az MTI-nek szerdán, miután megbeszélést folytatott Vasko Gjurchinovski altábornaggyal, az Észak-Macedón Fegyveres Erők vezérkarfőnökével.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy emlékeztetett rá: több mint ötszáz magyar katona szolgál folyamatosan a Nyugat-Balkánon, Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában. Kiemelte: Észak-Macedónia kulcsfontosságú szerepet tölt be annak érdekében, hogy a Nyugat-Balkán békéje és biztonsága fennmaradjon, ezért évente találkoznak az Észak-Macedón vezérkarfőnökkel, hogy megbeszéljék, ki hogyan látja a helyzetet.

Az altábornagy elmondta, a szerdai megbeszélésen szóba került, hogy az együttműködés elmélyítése érdekében a magyar katonák részt vesznek az észak-macedón tréningeken, kiképzéseken.

Magyarországot keletről és délről is fenyegetés éri

Ruszin-Szendi Romulusz közölte: tárgyaltak továbbá az EUFOR Altheának a jövőjéről, a magyar haderőfejlesztésről és a macedón elképzelésekről is. A tárgyaláson szó esett a Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) és a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoportjának (HUN eVA BG) szerepéről is a védelemben.

A honvédség parancsnoka hangsúlyozta: Magyarországot keletről és délről is fenyegetés éri, ezért a megbeszélésen szóba került az orosz-ukrán háború is. A NATO frontországaként Magyarország több információval rendelkezik, ezeket megosztottuk az észak-macedón vezérkari főnökkel – jegyezte meg.

A délről érkező, illegális migráció jelentette fenyegetéssel kapcsolatban az altábornagy elmondta, Észak-Macedónia tapasztalatai elengedhetetlenül fontosak ahhoz, hogy Magyarország is felkészüljön, “ha ez a fajta fenyegetés, nyomás még erősebbé válik”.

Ruszin-Szendi Romulusz elmondta: a megbeszélésen szóba került Észak-Macedónia euroatlanti integrációja is, amit Magyarország eddig is támogatott, a többi balkáni ország csatlakozásával együtt. “Szükséges, hogy ezek az országok az Európai Unió részévé válhassanak egyszer, és így egy egységes tömböt képviselve tudjunk fellépni Európa, azon belül hazánk érdekeiért” – jelentette ki.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.