Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,462 $

Hatalmas összeget fordít tényellenőrzésre a Google és a YouTube

TÉMÁK:
#Google #YouTube
Twenty20
Smart

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az online félretájékoztatás ellen küzdenek, a létrehozott alapba 13,2 millió dollár kerül.

A félretájékoztatás elleni küzdelem online csúcstalálkozóján bejelentetett finanszírozást a nemzetközi újságírókból álló Poynter Intézet egyik részlege, a nemzetközi tényszerűség-ellenőrző hálózat (International Fact-Checking Network, IFCN) kapja. A hálózat 65 ország 135 tényszerűség-ellenőrző szervezetét támogatja, szolgáltatása 80 nyelven érhető el.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

A tájékoztatás szerint a Google és a YouTube számára ez az eddigi legnagyobb támogatás a tényszerűség-ellenőrzés területén. Az online konferencián Yasmin Green, a Google nyitott társadalmakat fenyegető veszélyek feltárásával foglalkozó leányvállalata, a Jigsaw vezetője rámutatott, hogy orosz propagandát terjesztő platformok tevékenysége nagymértékben megnőtt az Ukrajna elleni háború kezdetét követően.

A faji előítéletek mellett politikailag motivált érzelmeket próbálnak erősíteni – mondta. A Jigsaw vezetője közölte továbbá, hogy a vállalat új weboldalt indított, amely különböző kutatások eredménye alapján kívánja felkészíteni a társadalmat az olyan káros online jelenségekre, mint a félretájékoztatás, hogy ez által is csökkentse a lehetséges károkat.

A konferencián a YouTube bemutatta Click Pause nevű új kezdeményezését, mely az online média világában szükséges jártasságot kívánja előmozdítani felhasználói körében.

A videómegosztó csatorna többek között tippeket ad a hamis információk terjesztésére használt, befolyásolási célú technikák jobb megismeréséhez, megértéséhez és felismerésére.

MTI