Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,95 Ft
Euró
394,02 Ft
Font
468,10 Ft
Bitcoin
64,137 $

Hatalmas növekedést vár a Tesla-részvényektől egy elemző 2025-ig – nem mindenki ért egyet

A Tesla részvényei az elmúlt hetekben bukdácsolnak, január végi rekordjuktól múlt péntekig 26%-ot vesztettek értékükből. Egy elemző szerint azonban lesz még magasabb a cég piaci értéke, mégpedig sokkal.

...svg content...Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója videoösszeköttetésen keresztül szólal fel a Kínai Fejlesztési Fórumon a pekingi Tiaojütaj állami vendégházban 2021. március 20-án. A háromnapos gazdasági fórum mottója: Kína a modernizáció új útján. MTI/EPA/Vu Hong
Külföld
Author image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A Tesla részvényei az elmúlt hetekben bukdácsolnak, január végi rekordjuktól múlt péntekig 26%-ot vesztettek értékükből. Egy elemző szerint azonban lesz még magasabb a cég piaci értéke, mégpedig sokkal.

Az Ark Invest azt várja, hogy 2025-re legalább 3000 dollár lesz egy Tesla-papír értéke, ami több mint 350%-a a pénteki záróértékeknek és több mint kétszerese az 1400 dollárnak, amit az Ark saját részvényei céljának jelölt ki. Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Fiatalok, ne vegyetek kábítószert

Sőt, a befektetőcég még a legrosszabb esetben is úgy gondolja, 2025-ben 1500 dolláron lesznek a TSLA részvények, írta Tasha Keeney elemző. A papírok hétfőn emiatt meredek emelkedésbe kezdtek, de kedd estére – cikkünk megírásának idejére – visszaestek 662 dollárra, ami csak nyolc dollárral több, mint a pénteki záróérték.

Kenney elárulta, éppen azért módosították saját részvényeik kilátásait, mert már sokkal optimistábbak azzal kapcsolatban, ahogy a Tesla a tőkéjét növekedési céljai elérésére használja. Emellett azzal is számolnak, hogy a villanyautógyártó hamarosan már biztosítással is fog foglalkozni.

Más elemzők azonban, akik gyakran kritizálják a Teslát, gyorsan ugrottak az Ark elemzését támadni, mondván, az nem veszi figyelembe, mekkora ára van a növekedésnek, amit a Teslára vetítenek. Gordon Johnson, a GLJ Researchtől, aki gyakran kritizálja Elon Musk cégét, a CNN-nek elmondta:

„Úgy tűnik, az Ark szerint a Teslának 300-700 milliárd dolláros éves bevétele lesz 2025-re a mai 31,5 milliárddal szemben mindenféle új adósság és részvénykibocsátás nélkül. Mindenki az Ark céljairól beszél, az Ark modelljében lévő feltevéseket azonban nem igazán vizsgálják. Mi megtettük, és egy hibás és félreinformált modell képe bontakozott ki.”

A Tesla részvényeit komoly nyomás alá helyezik a versenytársak. A Volkswagen, a General Motors és a Ford is egyre jobban nyomulnak a villanyautók világába. Bár 2020-ban majdnem ötszázezer eladott autóval a Tesla egyértelműen vezette a kategóriát, a Volkswagen az ID.3-ID.4 párossal hamarosan megelőzheti.

A GM messze van mindkettejüktől, de kijelölték 2035-öt a határidőnek, amitől kezdve már csak elektromos autókat árulnának, míg már a korai adatok alapján is úgy tűnik, hogy a Ford Mustang Mach-E leszakította a Tesla piaci részesedésének egy részét.

Az Ark masszívan optimista előrejelzése mellett a kritikusok – és maga a Tesla is – megkérdőjelezik, hogy valóban ennyire közel van-e az önvezető technológia. Ezen aggályok nagyban befolyásolják a Tesla tőzsdei árfolyamát, mivel miután 743%-ot emelkedett 2020-ban, az elmúlt két hónapban főleg csökkenés jellemzi.

Ennek ellenére a cégnek így is majdnem akkora a tőzsdei értéke, mint a világ hat legnagyobb autógyártójának összesen.

26 embert, köztük 16 gyermeket öltek meg törzsi összecsapásokban Pápua Új-Guineában

Három falut ért támadás a szigetország északi részén, a fegyveres erőszakban több tucat ember elhunyt.

CNN: szoros a verseny Donald Trump és Kamala Harris között

A CNN legfrissebb közvélemény-kutatása szerint Kamala Harris alelnök és Donald Trump volt elnök között kiegyenlített küzdelem várható az amerikai elnökválasztási kampányban, miután Joe Biden elnök visszalépett az újraindulástól.