Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Hatalmas növekedést vár a Tesla-részvényektől egy elemző 2025-ig – nem mindenki ért egyet

Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója videoösszeköttetésen keresztül szólal fel a Kínai Fejlesztési Fórumon a pekingi Tiaojütaj állami vendégházban 2021. március 20-án. A háromnapos gazdasági fórum mottója: Kína a modernizáció új útján. MTI/EPA/Vu Hong
Külföld
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A Tesla részvényei az elmúlt hetekben bukdácsolnak, január végi rekordjuktól múlt péntekig 26%-ot vesztettek értékükből. Egy elemző szerint azonban lesz még magasabb a cég piaci értéke, mégpedig sokkal.

A Tesla részvényei az elmúlt hetekben bukdácsolnak, január végi rekordjuktól múlt péntekig 26%-ot vesztettek értékükből. Egy elemző szerint azonban lesz még magasabb a cég piaci értéke, mégpedig sokkal.

Soron kívül Szív- és légzőszervi vizsgálatokat végeztek Ferenc pápánál

Az Ark Invest azt várja, hogy 2025-re legalább 3000 dollár lesz egy Tesla-papír értéke, ami több mint 350%-a a pénteki záróértékeknek és több mint kétszerese az 1400 dollárnak, amit az Ark saját részvényei céljának jelölt ki.

Sőt, a befektetőcég még a legrosszabb esetben is úgy gondolja, 2025-ben 1500 dolláron lesznek a TSLA részvények, írta Tasha Keeney elemző. A papírok hétfőn emiatt meredek emelkedésbe kezdtek, de kedd estére – cikkünk megírásának idejére – visszaestek 662 dollárra, ami csak nyolc dollárral több, mint a pénteki záróérték.

Kenney elárulta, éppen azért módosították saját részvényeik kilátásait, mert már sokkal optimistábbak azzal kapcsolatban, ahogy a Tesla a tőkéjét növekedési céljai elérésére használja. Emellett azzal is számolnak, hogy a villanyautógyártó hamarosan már biztosítással is fog foglalkozni.

Más elemzők azonban, akik gyakran kritizálják a Teslát, gyorsan ugrottak az Ark elemzését támadni, mondván, az nem veszi figyelembe, mekkora ára van a növekedésnek, amit a Teslára vetítenek. Gordon Johnson, a GLJ Researchtől, aki gyakran kritizálja Elon Musk cégét, a CNN-nek elmondta:

„Úgy tűnik, az Ark szerint a Teslának 300-700 milliárd dolláros éves bevétele lesz 2025-re a mai 31,5 milliárddal szemben mindenféle új adósság és részvénykibocsátás nélkül. Mindenki az Ark céljairól beszél, az Ark modelljében lévő feltevéseket azonban nem igazán vizsgálják. Mi megtettük, és egy hibás és félreinformált modell képe bontakozott ki.”

A Tesla részvényeit komoly nyomás alá helyezik a versenytársak. A Volkswagen, a General Motors és a Ford is egyre jobban nyomulnak a villanyautók világába. Bár 2020-ban majdnem ötszázezer eladott autóval a Tesla egyértelműen vezette a kategóriát, a Volkswagen az ID.3-ID.4 párossal hamarosan megelőzheti.

A GM messze van mindkettejüktől, de kijelölték 2035-öt a határidőnek, amitől kezdve már csak elektromos autókat árulnának, míg már a korai adatok alapján is úgy tűnik, hogy a Ford Mustang Mach-E leszakította a Tesla piaci részesedésének egy részét.

Az Ark masszívan optimista előrejelzése mellett a kritikusok – és maga a Tesla is – megkérdőjelezik, hogy valóban ennyire közel van-e az önvezető technológia. Ezen aggályok nagyban befolyásolják a Tesla tőzsdei árfolyamát, mivel miután 743%-ot emelkedett 2020-ban, az elmúlt két hónapban főleg csökkenés jellemzi.

Ennek ellenére a cégnek így is majdnem akkora a tőzsdei értéke, mint a világ hat legnagyobb autógyártójának összesen.