Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
16,994 $

Hatalmas különbség van a tanároknak kifizetett túlórapénzek mértéke között

Fotó: MTI/Komka Péter
not image

Borbély Fanni

2022. október 28. - 09:06

Az már eddig is nyilvánvaló volt, hogy a pedagógusok havi keresete nem éppen a legfényesebb, most azonban az is kiderült, hogy milyen hatalmas a szórás a túlórapénzek mértéke és kifizetése kapcsán.

A 24.hu azt írja, hatalmas a szórás annak kapcsán, hogy az egyes tankerületekben mennyi pénzt fizetnek ki a tanárok túlórái után: összehasonlításban akár negyvenszeres (!) különbségeket is látni.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

A koronavírus-járvány idején, 2020-ban például Baján havi 300 forintot kapott átlagosan egy tanár, míg a szigetszentmiklósi tankerület iskoláiban ez az összeg átlagosan 12 ezer forintra rúgott.

A tankerületnek egy tanári túlóra után mintegy 4000 forintot kellene kifizetnie, ami azt jelenti, hogy a legmagasabb túlórapénzt adott szigetszentmiklósi tankerületben is csupán havi 3 óra túlmunkát számoltak el a pedagógusoknak, egyes tankerületekben pedig ez alapján csupán évi egyetlen túlórát fizettek ki a tanároknak.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a portálnak nyilatkozva megosztotta, ahol jóindulatú a tankerületi vezető, ott arra törekednek, hogy rendesen elszámolják a túlmunkákat, ám sok helyen inkább azért tesznek, hogy ne kelljen kifizetni a pluszpénzt.

Folyamatosak a trükközések

A pluszkiadásokat több módon is el tudják kerülni a tankerületek, így például osztályösszevonással: amennyiben hiányzik egy angoltanár, úgy az angol csoportot összevonják a francia csoporttal, így a franciatanárnak már nem kell fizetni a túlórákért.

Egy másik trükközési lehetőség a kötelező óraszámokkal való sakkozás, hiszen a hatályos törvény szerint 22 és 26 között lehet egy pedagógus kötelező óraszáma: amennyiben pedig 26 órában állapítják meg az óraszámokat egy intézményben, úgy kevesebb tanárra is van szükség, így pedig palástolni lehet a tanárhiányt is.