Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,77 Ft
Euró
396,44 Ft
Font
468,88 Ft
Bitcoin
65,618 $

Kevesen tudják megfizetni az újat, egyre többen használt autót választanak

Az emelkedő árak és a gazdasági bizonytalanság miatt a magyarok egyre inkább a használt autók felé fordulnak, miközben az új autók vásárlása sokak számára megfizethetetlenné válik.

...svg content...Fotó: Unsplash/Obi - @pixel8propix
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Az első négy hónapban a hazai használtautó-piacon élénkülés volt tapasztalható, ugyanis a havi tulajdonosváltások száma 73-80 ezerre nőtt az előző évi 60-72 ezres adatokhoz képest, nyilatkozta Fojt Attila, az MGOE elnöke.

Népszavának nyilatkozó szakember elmondta, az infláció mérséklődésének, a forint erősödésének és az árfolyam stabilizálódásának köszönhetően a használt autók ára kismértékben, 3-5 százalékkal csökkent, tavaly összesen 824 ezer ilyen autó cserélt gazdát, míg az importált autók száma 105 ezerre esett vissza. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

A legnagyobb keresletet a 1,5 millió forint alatti árkategóriába tartozó autók iránt mutatták a vásárlók. Fojt Attila szerint Magyarország autóparkjának átlagéletkora jelenleg 15,6 év, az alacsony újautó-eladások miatt pedig ez a szám nehezen csökkenthető. Tavaly mindössze 107 ezer új autót adtak el az országban, míg ugyanebben az időszakban Ausztriában 320 ezer új autót értékesítettek.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója szerint az infláció csökkenése és a reálbérek növekedése egyelőre nem tükröződik az új autók áraiban, a lakosság számára pedig az újautó-vásárlás egyre inkább luxusnak számít.

Ennek ellenére a szakértő úgy látja, elképzelhető, hogy ez az ideális időszak az autóvásárlásra, ugyanis a lakossági megtakarítások és a reálbérek növekedése később árfelhajtó hatással is lehet, ami további drágulásokhoz vezethet.

Karácsony Gergely tartotta a szavát, kérvényezte a főpolgármester-választás megismétlését

Noha az újraszámlálás után is ő nyerte a választást, a főpolgármester tartotta magát korábbi ígéretéhez, új választás kiírásáért folyamodott.