Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,70 Ft
Euró
390,18 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
66,791 $
Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

Harry herceg: íme minden, amit az interjúkból megtudhattunk

Szerző: Borbély Fanni

Csokorba szedtük azt a rengeteg információt, mely a közelmúltban elhangzott a Harry herceg által adott interjúkban.

not image

Borbély Fanni

2023. január. 9 - 21:56

Mint ismert, Harry herceg rendesen felkavarta az állóvizet, ugyanis megjelent Spare című memoárja, melynek kapcsán több interjút is adott a közelmúltban. Mivel azonban rengeteg információ hangzott el megannyi témában, most csokorba gyűjtöttük, hogy mi az, amit megtudhattunk ezen interjúkból Harry életéről.

Miért írta meg a könyvet?

Harry herceg úgy fogalmazott, a könyv megírása egy „végső megoldás” volt, őt pedig alapvetően az vezérelte, hogy úgy érezte, a királyi család nem hallgatta meg aggodalmait, főként a bulvársajtónak adott állítólagos tájékoztatásaik kapcsán.

E kijelentésével azt sugallta, hogy a könyv megjelenésével visszaszerezheti élettörténetét. Az ITV-nek adott interjújában Tom Bradby műsorvezetőnek úgy fogalmazott:

„38 éven át annyi különböző ember mesélte el a történetemet, szándékosan kiforgatva és elferdítve – úgy éreztem, itt az ideje, hogy magamévá tegyem a saját történetemet. Én … mindent megtettem, amit csak tudtam magánemberként, hogy eljussak a családomhoz. És ami a legszomorúbb ebben az egészben, Tom, az az, hogy soha nem kellett volna így lennie. Soha nem kellett volna idáig eljutni.”

A CBS műsorvezetőjének, Anderson Coopernek pedig azt mondta:

„Semmivel sem, amit írtam… soha nem akartam bántani a családomat, de a könyvnek el kell nyomnia ezt az elképzelést, hogy valahogy a feleségem volt az, aki tönkretette a kapcsolatom a testvéremmel.”

Diana halála

Az édesanyja halála utáni traumájáról, s annak rendkívül hosszú utóéletéről szóló beszélgetés a könyvből idézett részletekkel kezdődött: apja, III. Károly király az ágyán ülve, kezét a térdére helyezve, s „drága fiamnak” szólította Harryt, amikor közölte vele a tragikus hírt.

Harry Bradbyvel megosztotta, aligha maradt emléke az azt megelőző napról:

„Rengeteg emlékemet elvesztettem a mentális fal túloldalán, ami szerintem nagyon sok ember számára átélhető, akik veszteséget éltek át… ez a képtelenség, hogy képesek legyünk visszanyerni az emlékeket.”

A CBS-nek adott interjújában pedig azt is elárulta, hogy „sokáig” egész egyszerűen „nem hitte el”, hogy Diana meghalt, de arról is beszélt, hogy továbbra is tartja azon álláspontját, miszerint a paparazzók komoly szerepet játszottak édesanyja halálában, amit elbagatellizáltak:

„Mindenki megúszta a dolgot.”

A Károlyhoz és Vilmoshoz fűződő kapcsolata

Az ITV-nek Harry herceg azt mondta:

„Szeretem az apámat. Szeretem a bátyámat. Szeretem a családomat. Mindig is így volt.”

E kijelentése ellenére rendkívül komoly kritikát fogalmazott meg a családon belüli problémákról, nevezetesen Camillára utalva:

„Visszatérve a család bizonyos tagjai és a bulvársajtó közötti kapcsolatra, ezek a bizonyos tagok úgy döntöttek, hogy ágyba bújnak az ördöggel, hogy helyreállítsák az imázsukat.”

Harry azt is elárulta a CBS-nek adott interjújában, hogy amikor a királynő haldoklott, őt nem hívták meg arra a magánrepülésre, mely a többi családtagot szállította a néhai II. Erzsébet királynő halálos ágyához, Balmoralba. Mire külön járművel megérkezett a helyszínre, a királynő már elhunyt.

A sokakat megosztó szakáll

Az ITV-nek adott interjújának egyik legfurcsább jelenete az volt, amikor részletesen beszélt arról, hogy amikor elvette Meghant, mindenképpen szeretett volna szakállat.

Noha ez a hosszas beszélgetés egy egyszerű szakállról kissé furcsának hat, valójában tökéletesen tükrözi, hogy a monarchia Harry életének legapróbb részleteit is ellenőrizni akarja. Végül azonban ő győzedelmeskedett a szakállügyben:

„Ezt írva eszembe jutott, hogy Vilmosnak magának is szakálla volt, és a nagyi (a királynő -a szerk.) és mások voltak azok, akik azt mondták neki, hogy le kell borotválni.”

Megjegyezte, az ő esetében az volt a különbség, hogy a szakálla az „új Harryt képviselte”:

„Szinte olyan volt, mint egy pajzs a szorongásom ellen … és azt hiszem, Vilmosnak nehezére esett ezt látni. Remélhetőleg azok a szakállas emberek odakint azt mondják, hogy igen, ezt teljesen megértem.”

Terápia

Harry elmondása szerint rendkívül nagy hatással volt rá a terápia, s amikor arról elmélkedett, hogy Vilmos állítólag fizikailag megtámadta, az ITV-nek azt mondta:

„Ma már nagyjából kijelenthetem, hogy ha nem járok terápiás foglalkozásokra… 100 százalékban visszavágtam volna. De nem tettem, mert a saját haragommal sokkal jobban megbarátkoztam.”

A hét évvel ezelőtt elkezdett terápiát úgy értékelte:

„Rengeteg munkát és erőfeszítést fektettem a sok-sok évvel ezelőtti saját traumám feloldásába, és ezen továbbra is dolgozni fogok. És úgy gondolom, hogy a családomon belül más embereknek is jól jönne ez a támogatás.”

Míg a CBS-en arról beszélt, hogy a pszichedelikus szerek terápiás használata segített „megtisztítani a szélvédőt” illetve a „szenvedés okozta nyomorúságot”.

A sajtó

Harry egyfajta hazafias, keresztes hadjáratnak állította be a brit sajtóval folytatott jogi csatáit az állítólagos telefonhackeléstől kezdve magánéletének megsértéséig:

„Ha nem tudom továbbra is szolgálni a hazámat, amíg az Egyesült Királyságban tartózkodom… akkor külföldről fogom tovább szolgálni a hazámat. A média megváltoztatásával … így próbálok majd változtatni a dolgokon.”

Több alkalommal is kitért arra, hogy családja és a sajtó egy mérgező szimbiózisban él egymással:

„A családom évekig próbálta irányítani, és még mindig próbálják irányítani … De ezen nem akarnak változtatni, mert ez nekik kedvez.”

Az ITV-nek pedig azt mondta:

„Amit az emberek most kezdenek megérteni, az az, hogy egy királyi forrás nem egy ismeretlen személy. Hanem a palota, amely kifejezetten a sajtót tájékoztatja, de a saját nyomait fedezi azzal, hogy nincs konkrétan megnevezve.”

A megbékélés

Noha könyvében a herceg számos nagyon komoly leleplezést és vádat fogalmazott meg, mégis ragaszkodott ahhoz, hogy a könyv megírásának elsődleges célja a családjával való megbékélés. Bradbynek úgy fogalmazott:

„Békét akarok. De előbb szükség van némi elszámoltatásra.”