Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Egy csinos háromgyermekes édesanya kreatív módszerekkel oldja meg a válogatós gyerekek étkezését

Egy csinos háromgyermekes édesanya kreatív módszerekkel oldja meg a válogatós gyerekek étkezését

Egy csinos háromgyermekes édesanya kreatív módszerekkel oldja meg a válogatós gyerekek étkezését
Shutterstock/Illusztráció

Az iskolakezdés időszaka nemcsak az új tanév kihívásait hozza magával, hanem a szülők számára a mindennapi étkezések megtervezésének feladatát is.

A kiegyensúlyozott, tápanyagban gazdag étrend kulcsfontosságú a gyermekek fizikai és szellemi fejlődéséhez, ám sok családban a válogatós étkezés komoly akadályt jelent. Petra, egy 36 éves, Newcastle-ben élő tartalomkészítő és háromgyermekes édesanya a Chronicle Live-nak elmondta, legkisebb fia különösen válogatós, és csak bizonyos „biztonságos ételeket” fogad el, például a natúr tésztát és a sajtot.

A cikk a videó után folytatódik

„Szeretek előre tervezni az uzsonnás dobozaikhoz, hogy mindig legyen változatosság a héten. Ha tésztát szósszal vagy levest szeretnének, előre elkészítem, és hétvégén együtt sütünk, hogy friss finomságokat vihessenek magukkal” – magyarázta.

A zöldségek elfogadtatása különösen nagy kihívás a legkisebb fiánál, ezért Petra úgy oldja meg, hogy „a zöldségeket teljesen el kell rejteni az ételben, így a tésztaszószokat simára turmixolva készítem, hogy megkapja a tápanyagokat, miközben élvezheti az egyik kedvenc ételét”.

Az ételek tálalásában is kreatív: szendvicseket formára vág, gyümölcsnyársakat és mintás tálakat készít, gyümölcsöt rejt zselébe vagy jégkockába, valamint figurás pálcikákkal teszi játékossá a falatokat. „Friss gyümölcsből készítek nekik sorbet-t és fagylaltot is” – tette hozzá.

A tervezésnél figyelembe veszi gyerekei preferenciáit: „Nem rajonganak a meglepetés ételekért, szeretnek előre tudni, mit kapnak. A rutin kulcsfontosságú náluk, ezért a heti uzsonnatervezésnél megkérdezem, mit szeretnének minden napra, és milyen nassolni valót vagy gyümölcsöt kérnek. Azért minden napra teszek be egy kis meglepetést, amit tudom, hogy szeretni fognak”.

A válogatós gyerekek szüleinek azt tanácsolja: „Maradjunk az uzsonnás dobozban azoknál az ételeknél, amiket szeretnek, és ezekkel legyünk kreatívak, hogy ne unják meg. Az uzsonna nem az új ételek kipróbálásának ideje.” Petra szerint a siker kulcsa a türelem és a következetesség: „Őszintén hiszem, hogy bármilyen válogatós is egy gyerek, ha kreatívan és a megszokottól eltérően közelítünk az étkezésekhez, biztosíthatjuk, hogy mindent megkapjon, amire szüksége van. Ez a folyamat sok türelmet és állandóságot igényel. Az ételek ismételt, játékos formában történő bemutatása fokozatosan megváltoztathatja a gyerek ízlését.”

Niloufar Esmaeilpour, a Lotus Therapy and Counselling Centre regisztrált klinikai tanácsadója szerint „az ételek arcokká formálása vagy különböző alakokra vágása a gyerekek játékosságát és képzeletét szólítja meg, így az evés élménnyé válik, nem pedig kötelességgé”.

Niloufar további tanácsai között szerepel, hogy a gyerekeket vonjuk be az ételkészítés teljes folyamatába: „Vigyük el őket vásárolni, és engedjük, hogy minden héten válasszanak egy új zöldséget vagy gyümölcsöt. Otthon vonjuk be őket a mosásba, hámozásba vagy szeletelésbe. Ha a gyerekeknek van tulajdonosi érzésük az étel felett, sokkal szívesebben kóstolják meg.”

A szakember javasolja a gyümölcsök és zöldségek mindennapi ételekbe való beépítését is, például turmixok vagy zöldséges muffinok formájában, valamint a kíméletes, nyomás nélküli ismételt kínálást: „Idővel a többszöri találkozás csökkenti az ellenállást és növeli az elfogadást. És ne feledjük, a gyerekek jó utánzók: ha látják, hogy mi rendszeresen eszünk gyümölcsöt és zöldséget, ők is nagyobb eséllyel követik a példát.”