Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,53 Ft
Euró
393,77 Ft
Font
457,11 Ft
Bitcoin
63,812 $

Hamis gyógyszerekkel és újrahasznált védőfelszerelésekkel súlyosbítják a járványhelyzetet Indiában a csalók

Hamis gyógyszerek, oxigén palackokként árult tűzoltó készülékek, újrahasznált személyi védelmi eszközök: a csalók minden eszközt megragadnak Indiában, hogy pénzt csaljanak ki a gyanútlan emberekből, ami nem ritkán halálos következményekkel jár.

Az új koronavírus betegeinek ápolására kialakított szükségkórház az indiai Mumbaiban 2021. április 30-án. MTI/EPA/Divjakant Szolanki
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Komal Taneja férje, Chandrakant levegőért kapkodva hunyt el Újdelhiben, saját otthonában, miután az interneten rendelt 205 dolláros oxigéntartály soha nem érkezett meg.

“Egy héten keresztül kutattunk szabad kórházi ágy után, teljesen elkeseredetten… Két magánkórház egymillió rúpia előleget kért” – mesélte Komal az AFP hírügynökségnek. Ezután az internethez fordultak, ahol találtak valakit, aki oxigén palackokat árult, egy órán belüli kiszállítással. Miután kifizették ennek 15 ezer rúpiás, vagyis 205 dolláros árát, a kereskedő megszakította velük a kapcsolatot. Soron kívül Kizuhant az ötödik emeletről egy kisgyermek Csepelen

Indiában hosszú hagyományokra tekint vissza a megdöbbentő átverések terén, melyeknek áldozatai általában az egyszerű, átlagos emberek. Decemberben a rendőrség egy olyan telefonos ügyfélszolgálaton ütött rajta, mely a gyanú szerint 14 millió dollártól szabadított meg átverések sorozatával 4500 amerikait.

2019-ben a rendőrség és orvosok bevonásával több száz harijánai falusi embert nyilvánítottak halottnak, hogy az életbiztosítások összegei felvehetővé válhassanak. 

A koronavírus súlyos második hullámában a hatóságok szerint az átverőművészek és csalók közül sokan az elkeseredett, kilátástalan helyzetbe kerülő Covid-betegeket és szeretteiket vették célba. 

Narang, egy magánvállalkozás igazgatója elmondta, hogy teljesen magabiztosan rendelt meg telefonon két légtisztító berendezést egy beteg barátja számára egy cégtől. A társaság teljesen őszintének tűnt számára, katalógusaikból pedig több termék közül válogathatott. Miután kifizette a berendezést, soha többé nem tudta elérni a vállalatot, a gép pedig nem érkezett meg.

Az újdelhi rendőrség legalább 600 nyomozást indított az elmúlt néhány hétben az oxigént, kórházi ágyat és Covid-gyógyszereket kereső embereket kisemmiző csalók kézrekerítésére. 

“Ezek a bűnözők meglátták és megragadták a lehetőséget a színrelépésre” – mondta el Shibesh Singh, delhi rendőrtiszt a hírügynökségnek. Singh csapata számos csalót tartóztatott le az közelmúltban, többek között egy olyan bűnszerevezetet, amely hamis Remidesivirt gyártott és értékesített negyvenszeres áron.

Egy másik csoport tűzoltó készülékeket festett át és oxigén palackokként adta el azokat, míg egy harmadik szervezet tagjai orvosnak adták ki magukat, és nem létező kórházi ágyakért szedtek be pénzt.

Nemrég hat embert tartóztattak le, mert a gyanú szerint kórházakból szerzett, használt műtőskesztyűket tonnáit mosták meg, csomagolták újra, majd adták el a gyanútlan indiaiaknak.

Narang szerint a kormánynak keményebben kellene fellépnie a csalók ellen: lehetőség szerint halálbüntetést, de minimum életfogytiglani börtönbüntetést követel számukra.