Drágább lesz idén a hal karácsonykor? Már megvan a válasz
Nem volt drasztikus halpusztulás, és a takarmányok ára is megfizethető maradt, ezáltal úgy tűnik, nem lesz drágulás.
Hetek óta tart a lehalászás a hortobágyi halgazdaságban, de még mindig csak a munka felénél járnak. „December 10-ig a tavi halászatokat befejezzük, és utána a telelőből a már szétválogatott halakat csak a piacra fogjuk kidolgozni” – nyilatkozta az egyik dolgozó.
A hazai halpiac főszezonja a karácsony, drágulás ugyanakkor idén nem lesz. Úgy tervezik, hogy a két slágertermék, a ponty és a szürkeharcsa ugyanolyan áron lesz kapható, mint tavaly, tehát 1900 forint körül lesz az élő ponty kilója, és nagyjából 3500 forint a szürkeharcsáé – részletezik.
De hozzá kell tenni: filézve mind a két hal drágább. A Magyar Halászati Szakmaközi Szervezet szerint a magyarok már valamivel több halat esznek, ám az európai átlagtól még mindig le vannak maradva, mivel az 20–21 kilogramm, a magyarok átlaga pedig 6 és fél kilogramm körüli.
Bár aszályos volt a nyár, de nem volt drasztikus halpusztulás és a takarmányok ára is megfizethető maradt, ezért nincs most drágulás, sőt, sok halgazdaságból exportra is jut – derül ki az RTL Híradó beszámolójából, amelyből az Index szemlézett.
Ám a vajat illetően már nem ilyen jó a helyzet. Mint azt megírtuk, rekordmagasságban a vaj ára Európában, s bár az elemzők szerint az árak mérséklődése várható, az is tény, hogy mindez időbe telhet. Ami aggasztó hír a pékségek és cukrászdák számára a közelgő karácsonyi szezonra készülve.