Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,824 $

Mióta itt jártál:

A hajóskapitány hibájából halt meg egy 15 éves lány, mégsem ítélték el

Fotó: Unsplash/Jo Bebop
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az elhunyt lány családja a mai napig nem tudta feldolgozni a történteket, ráadásul az sem enyhít fájdalmukon, hogy a felelős hajóskapitányt a súlyos gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában nem ítélték el.

Az Independent jelentése szerint egy 15 éves lány életét vesztette egy motorcsónak-balesetben, melynek kapcsán bíróság elé állították a kapitányt, az 55 éves Michael Lawrence-t, valamint a motorcsónak tulajdonosát is, az 52 éves Michael Howley-t.

Soron kívül Akár lakáshitel törlesztésre is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés

A kapitányt azonban végül nem ítélték el súlyos gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában, csupán a biztonságos sebesség be nem tartásában és a megfelelő óvintézkedések elmulasztásában találták bűnösnek. A mára megszűnt Seadogz tulajdonosát pedig végül a csónak nem biztonságos üzemeltetéséért ítélték el.

A lány halála és a pénteki ítéletek legkevésbé sincsenek egyensúlyban: mindkettőjüket 18 hetes (!), két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, valamint 125 óra közmunkára és az 1000 fontos (449 ezer forint) bírósági költség megfizetésére kötelezték.

Soha nem ismerte el felelősségét a kapitány

Emily édesanyja könnyeivel küszködve olvasta fel a bíróságon nyilatkozatát, melyben Lawrence-nek címezve azt mondta, már két és fél év telt el a tragédia óta, ám a férfi még csak jelét sem mutatta annak, hogy vállalja a felelősséget azért, ami aznap történt, kiemelve:

“Az én szememben te csak egy gyáva ember vagy, aki csak magára gondol. Nem mutatsz semmilyen megbánást.”

A baleset 2020. augusztus 22-én 10 óra 11 perckor történt, amikor a motorcsónak 36,8 csomós sebességgel ütközött a southamptoni vizeken egy 4,5 méter magas fémbójával. Az egész család, a szülők, Emily és testvére, Amy is részt vettek az utazáson, a baleset következtében pedig ők is megsérültek, az anya súlyosan. Emily azonban életveszélyes sérüléseket szenvedett, kórházba szállították, azonban végül le kellett kapcsolni a gépekről.