Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
361,58 Ft
Euró
391,43 Ft
Font
465,88 Ft
Bitcoin
66,053 $

Példátlan méretű támadás: közel 10 milliárd jelszó szivárgott ki

A jelszavakat különböző támadásokra használhatják fel, számítógépes kameráktól kezdve ipari hardverekig.

...svg content...Fotó: Unsplash
Smart
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy „ObamaCare” nevű felhasználó 9,948 milliárd jelszót tett közzé az egyik vezető hackerfórumon. A RockYou2024 adatbázisba egyszerű szövegként töltötte fel a jelszavakat, július 4-én – mindez a Tom’s Hardware és a Cybernews beszámolóiból derült ki. A cikkben kiemelik: példátlan méretű támadásról van szó.

Ugyanakkor érdemes fenntartással kezelni, hogy ez a történelem legjelentőseb szivárgása lenne. Az adatbázis jelentős része ugyanis egy korábbi, 8,4 milliárd jelszót tartalmazó RockYou2021 bázisra épül, azaz most 1,5 milliárddal több jelszó került nyilvánosságra – írja a 444 a HVG-ra hivatkozva. „ObamaCare” szerint újonnan törték fel a jelszavak egy részét. Soron kívül 78 milliárd forintos fizetési felszólítást küldött az EB Magyarországnak

Azokat pedig különböző támadásokra használhatják fel, számítógépes kameráktól kezdve ipari hardverekig – részletezik a cikkben. Egyúttal azt javasolják, hogy mindenki cserélje le gyakran a jelszavait, s az összes fiókhoz más jelszó legyen beállítva, továbbá legyenek kis- és nagybetűk, számok és speciális karakterek a jelszóban.

De az is fontos, hogy biztonságos jelszókezelőt használjunk és bekapcsoljuk a kétfaktoros hitelesítést – jegyzik meg. Emellett azt is megírtuk, hogy jelszófelejtők számára különösen hasznos lehet ez az új funkció: a feledékenyebb felhasználók minden bizonnyal igazán örülni fognak az újdonságnak, amellyel a világ egyik legismertebb és legkedveltebb jelszókezelője, a 1Password rukkol elő.

A fejlesztők folyamatosan csiszolnak az alkalmazáson, nemrégiben pedig bejelentettek egy igen hasznos újítást. Így a jövőben akkor sem lesz gond, ha nemcsak a mesterjelszó, hanem a titkos kulcs is elveszik – nem lesz kizárva a felhasználó a fiókjából. Az újdonságot illetően ebben a korábbi cikkünkben számoltunk be bővebben.

Már bruttó 652 ezer forintra nőtt az átlagkereset Magyarországon

Az emberek keresete is egyre magasabb Magyarországon, májusban például 652 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset.