Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Ez a gyümölcs napi fogyasztásával még a vérnyomásunk és a memóriánk is javulhat

Ez a gyümölcs napi fogyasztásával még a vérnyomásunk és a memóriánk is javulhat

Ez a gyümölcs napi fogyasztásával még a vérnyomásunk és a memóriánk is javulhat
Shutterstock/Illusztráció

Az utóbbi évek kutatásai egyértelműen rámutattak, hogy bizonyos gyümölcsök rendszeres fogyasztása jelentős egészségügyi előnyökkel járhat.

Az áfonya – magas antioxidáns-, vitamin- és rosttartalmának köszönhetően – nemcsak a betegségek megelőzésében játszhat szerepet, hanem a már meglévő egészségügyi problémák kockázatát is csökkentheti. A Journal of the International Society of Sports Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány szerint az áfonya javíthatja a vérnyomást, az endotélfunkciót – vagyis az erek belső falát borító sejtréteg működését –, valamint mérsékelheti az artériás merevséget – jegyzi meg a Mirror.

A cikk a videó után folytatódik

A Nutrients szaklap 2021-es vizsgálata arra is rámutatott, hogy az áfonya segíthet a glükóz- és inzulinszint szabályozásában, míg az Antioxidants folyóiratban publikált kutatás szerint javíthatja a bőr rugalmasságát és csökkentheti annak érdességét. A Nutrients tanulmány résztvevői, akik napi fél csésze áfonyát fogyasztottak 12 héten át, a tanulásban, a memóriában, valamint a döntéshozatal, a tervezés, a koncentráció és a feladatkezelés terén is javulást mutattak. A kutatók szerint „a kékáfonya-fogyasztó csoport jobb teljesítményt nyújtott, és csökkent a memória kódolási nehézsége a mindennapi tevékenységek során”

Bár az áfonya nem csodafegyver, a bizonyítékok arra utalnak, hogy rendszeres fogyasztása – különösen, ha időben elkezdjük – hozzájárulhat a kognitív hanyatlás megelőzéséhez. A szakértők hangsúlyozzák, a genetikai tényezők mellett a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód is kulcsszerepet játszik az agyműködés és a memória megőrzésében.

A hidegebb hónapok közeledtével a dietetikusok egy másik, gyakran alulértékelt gyümölcsre is felhívják a figyelmet: a körtére. Nicolle Cucco, regisztrált dietetikus, séf és személyi edző szerint „az Egyesült Királyságban szeptembertől szezonban lévő körte – különösen, ha héjával együtt fogyasztjuk – számos tápanyagot és egészségügyi előnyt kínál”. „A vitaminok és antioxidánsok sokfélesége számos testi funkciót támogat, beleértve a bélrendszert, a szívet és az immunrendszert.”

A körte rostban, antioxidánsokban és létfontosságú vitaminokban gazdag, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében a megfázás- és influenzaszezon idején. Ráadásul kedvező áron érhető el, ami ugyancsak fontos szempont.