Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Gyógytornászokat és masszőröket vonnak be az intenzíves ápolásba

Ápolónő (b) asszisztál egy orvosnak az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. február 18-án. A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére 2014 óta február 19-e, Magyarország első főápolója, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulója a magyar ápolók napja. MTI/Balogh Zoltán
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A magyar egészségügyi ellátórendszer is küzd a koronavírus-járvánnyal, a legfrissebb hírek szerint azonban nagyon aggasztó a helyzet, ugyanis a kórházakban már kénytelenek voltak masszőröket és gyógytornászokat is bevonni az intenzív terápiás ellátásba.

Van olyan budapesti kórház, ahol minden felszabadítható dolgozót átcsoportosítottak az intenzívre annak érdekében, hogy ezzel segítsék az orvosok és szakápolók munkáját.

Soron kívül Lezuhant egy férfi a Margit hídról, nem tudták megmenteni

A műtősök, sebészek és aneszteziológusok mellett azonban kénytelenek voltak behívni a masszőröket és a gyógytornászokat is az emberhiány miatt. Tavaly ugyan történt hasonló hazánkban, annyi különbséggel, hogy akkor még önkéntes alapon működött a feladatra való jelentkezés, ma már sajnos utasításba adták az átcsoportosítást.

Felmentést kizárólag azok kaphatnak a bevonás alól, akik idősek vagy kisgyermekes szülők. A magyar egészségügyi ellátórendszer maximális kapacitását azon szakápolók száma határozza meg, akik értenek az intenzíves terápiák elvégzéséhez.

Az átcsoportosított dolgozók ugyan tudnak segíteni az egyszerűbb feladatok ellátásban, a szakápolók munkája azonban pótolhatatlan. A kapacitásnövelés ötlete kifejezetten negatívan érintette az egészségügyet, hiszen hiába áll rendelkezésre rengeteg ágy és lélegeztetőgép, ha nincs hozzá szakápoló, aki el tudná végezni a feladatot.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy míg korábban megközelítőleg 2 beteg jutott egy ápolóra, a koronavírus-járvány alatt ez a háromszorosára növekedett, tehát egyetlen ápolónak 5-6 beteget kellene ellátnia egyidejűleg.

“Megpróbálkozom egy példával: százan ülnek egy zuhanó repülőn, van húsz ejtőernyő. Széttéphetem és összevarrhatom őket másként, csinálhatok kisebbeket. Megoldhatom, hogy 30 ember kapjon ejtőernyőt, így ennyien élnek túl, de néhányan nagyon össze fogják törni magukat. Adhatok 40 embernek is ejtőernyőt, akkor 25-en fogják túlélni a becsapódást, de még mindig megmentettem plusz öt életet az eredeti 20-hoz képest, a 30-nál már öttel kevesebbet. Ha viszont 50 embert próbálok megmenteni ugyanígy, mindnyájan meg fognak halni. Ezt a határt nem szabad átlépni az intenzív ágyak bővítésekor”

fogalmazott Svéd Tamás intenzív terápiás szakorvos 444-nek adott interjújában.