Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,82 Ft
Euró
395,65 Ft
Font
468,49 Ft
Bitcoin
66,557 $

Gyerekek fedezték fel egy bébi T.rex maradványait, az ősöreg csontok fontos válaszokat rejtenek

„Teen rexnek” nevezték el, hamarosan ki is állítják a nem mindennapi leletet.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

A három fiú az észak-dakotai Badlandsben található Hell Creek formációban sétálva bukkant a T. rex fosszíliájára, amely ráadásul egy ritka, fiatal példány volt, amiből eddig csupán néhányat találtak.

A részleges csontvázat ebben a hónapban állítják ki a denveri Természeti és Tudományos Múzeumban, ahol a felfedezésről szóló dokumentumfilmet is bemutatják – írja a Live Science. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

Tyler Lyson, a múzeum paleontológusa, aki a „Teen Rex” ásatását vezette, elmondta, hogy azért kiemelten fontos lelet, mivel arra vonatkozó kérdésekre is választ adhat, hogy miként cseperedtek fel a vérszomjas ragadozók.

A megtalált példány már fiatalon is 7,6 méter hosszú volt és körülbelül 1,6 tonnát nyomhatott. A múzeum szerint 66 millió évvel ezelőtt pusztulhatott el. Összehasonlításképpen, egy kifejlett T. rex körülbelül 12 méter hosszúra nőtt, és körülbelül 3600 kilót nyomott.

A 7 és 10 éves Liam és Jessin Fisher édesapjukkal, Sam Fisherrel, valamint 9 éves unokatestvérükkel, Kaiden Madsennel túráztak, amikor észrevettek egy nagy kövületet, amely egy sziklaalakzatból állt ki.

Szerencsés véletlen, Sam Fisher Lyson egykori osztálytársa volt, ezért azonnal értesítette a paleontológust, hogy felfedezték az akkor még azonosítatlan dinoszauruszt. A kutatók most részletesebben elemzik majd a csontokat, hogy pontosíthassák a dinoszaurusz korát, és többet tudjanak meg a T.rex növekedési mintáiról, illetve csontfejlődéséről. A munkálatokat a múzeumban, a nyilvánosság bevonásával végzik majd el a június 21-én nyíló „Discovering Teen Rex” című új időszaki kiállítás részeként.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.