A GVH gyorsított eljárásban vizsgálja az építőanyagár-emelkedést

Fotó: Flickr/juanktru
not image

Borbély Fanni

2021. július 29. - 14:38

A Gazdasági Versenyhivatal a kerámia falazóelemek hazai piacán történő tisztességtelen piaci magatartás miatt gyorsított ágazati vizsgálatot indított.

Miután a Gazdasági Versenyhivatalhoz több olyan piaci jelzés is érkezett, amelyek szerint az építkezők növekvő nehézségekkel szembesülnek a kerámia falazóelemek – főként a tégla-, áthidaló- és válaszfal termékek – beszerzése során és az árak a közelmúltban drasztikus mértékben megemelkedtek, a GVH gyorsított eljárás keretében vizsgálatot indított.

Mivel több bejelentés is érkezett, a GVH egy gyorsított ágazati vizsgálatot indított a piaci folyamatok feltárása és értékelése céljából melynek keretében tégla és egyéb falazóelemeket gyártó, valamint építőanyag-nagykereskedő vállalkozásoknál tartott helyszíni kutatást.

A vizsgálat eredményeit a hatóság jelentésben összegzi majd, mely jelentés tervezetének elkészítésére irányadó időintervallum egy hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb egy hónappal meghosszabbítható. A GVH eszköztárát a kormány az építőipari piaci problémák hatékonyabb kezelése érdekében bővítette, ezért a hatóság akár már egy nap alatt képes bírósági engedélyt szerezni az eljárások lefolytatásához.