Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,920 $

Gulyás Gergely szerint Magyarország szívességet tesz az EU-nak az uniós elnökséggel

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Magyarország uniós elnöksége előnyös lehet az Európai Unió számára.

...svg content...Fotó: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány és az Alapjogokért Központ Magyarország 20 éve az Európai Unióban című budapesti konferenciáján 2024. május 6-án. MTI/Kovács Tamás
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

A Magyarország 20 éve az Európai Unióban című konferencián Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy az Európai Unió hosszú távú stabilitása a jog tiszteletén múlik. A miniszter szerint kritikus fontosságú, hogy Európában helyreálljon a jogi normák betartása, ennek hiányában ugyanis az unió egysége is veszélybe kerülhet.

Gulyás szerint Magyarország következetesen képviseli a jogszabályok maradéktalan betartását, és ez alapozza meg az ország hozzáállását az uniós vitákban is. Kiemelte, hogy Magyarország támogatást vár álláspontjaihoz, különösen a háború és béke, valamint a gazdasági stabilitás kérdéseiben. Soron kívül Keményen szembesítette Vitézy Karácsonyt a budapesti kukahelyzettel

A miniszter emlékeztetett arra, hogy bár 2004 és 2010 között Magyarország gazdasági teljesítménye elmaradt a régió többi országáétól, 2010 után jelentős fejlődésen ment keresztül, jelenleg pedig a közép-európai régióban Magyarország élvezi a legmagasabb gazdasági növekedést, és a jóléti rendszer, a magas fizetések, valamint a gazdag kultúra révén jelentős előnyöket tudott megőrizni.

A miniszter hozzátette, hogy az ország jelenleg az uniós átlagélet-színvonal 80 százalékánál tart, és jó esély van arra, hogy 2030-ra elérje a 90 százalékot. A 2023 második felében esedékes magyar uniós elnökségről szólva Gulyás elmondta, hogy Magyarország szívességet tesz az uniónak azzal, hogy kiegyensúlyozott közvetítő szerepet vállal.

„Bízunk benne, hogy valamivel jobb lesz Európának, mintha más tagállam látná el ezt a feladatot,” fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy ez az elnökség lehetőséget ad arra, hogy az EU fél évig hatékonyabban működjön.

Szentkirályi Gyurcsányról és Karácsonyról: rémálom mind a két ember

Rémálomnak nevezte Szentkirályi Alexandra Gyurcsány Ferencet és Karácsony Gergelyt, akik közül csak egyvalaki vezetheti Budapestet.