Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,820 $

Nyolc évig építette gyufaszálból az Eiffel-tornyot egy francia férfi, de hiába

Mindössze annyi vágya volt, hogy alkotása bekerüljön a Guinness-rekordok könyvébe, ám egy lényeges feltétellel nem számolt.

Fotó: Facebook/Richard Plaud
Európa

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy francia modellrajongó nyolc éven át építette az Eiffel-torony gyufaszálas másolatát, és bár a 47 éves Richard Plaud 7,19 méteres tornya alkalmas lett volna rekord megdöntésére, a Guinness World Records elutasította a kérelmét, ugyanis kiderült, hogy nem megfelelő gyufát használt a torony elkészítéséhez, számolt be róla a BBC.

Plaud ott követte el a hibát, hogy megunta egyesével levagdosni a gyújtófejeket a gyufáról, ezért felvette a kapcsolatot a gyártóval, hogy natúr gyufaszálakat kérjen, amellyel könnyebb dolgozni, mint a hagyományos változattal. A Guinness World Records szabályai azonban előírják, hogy a rekordkísérlethez kizárólag „kereskedelmi forgalomban kapható” gyufákat lehet használni. Soron kívül Megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken

Plaud a kiértesítést követően elmondta, hogy nagyon megdöbbent a hír hallatán, egyben jelezte, hogy szerinte nem teljesen tisztességes, ahogy bánnak vele, ugyanis érzése szerint nem ismerik el a munkáját, ám abban reménykedik, hogy alkotását a 2024. júliusi olimpiai játékok alkalmából Párizs egy pontján azért kiállíthatja.

A torony egyébként 706 900 darab gyufából és 23 kg ragasztóból áll. A makettet 2023. december 27-én fejezte be, pontosan 100 évvel Gustave Eiffel mérnök halála után. A legmagasabb gyufaszálas Eiffel-torony jelenlegi rekordtartója a libanoni Toufic Daheré, aki 2009-ben 6,53 méteres tornyot épített a megfelelő gyufaszálak felhasználásával.

Szoboszlai visszatért, a 99. percben nyert a Liverpool

Szoboszlai Dominik visszatért a Liverpoolnál a sérülését követően, de egy több mint nehéz meccsen vannak túl a Nottingham Forest ellen az angol bajnokságban.