Clouds
21 Budapest
Dollár
353,06 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
434,46 Ft
Bitcoin
27,590 $

20 fogságban töltött év után szabadult egy fogoly Guantanamóból

Brüsszel, 2021. január 11. Rabruhába öltözött tüntetõk a kubai Guantánamói-öbölben lévõ amerikai haditengerészeti támaszponton létesített guantánamói fogolytábor bezárását követelik Brüsszelben 2021. január 11-én, a börtön megnyitásának 19. évfordulóján. A guantánamói börtöntábort terrorizmussal vádolt személyek fogvatartására létesítették a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, amikor az Egyesült Államok világméretû harcot hirdetett a terrorizmus és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ellen. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Észak-Amerika
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Majid Khan, akit a CIA kínzásoknak vetett alá, mielőtt az Egyesült Államok kubai katonai létesítményébe vitte volna, úgy érzi, újjászületett.

Előzmény:

00

Egy, a CIA őrizetében kínzásoknak alávetett guantanamói foglyot, egy évvel büntetése letöltése után átszállítottak Belize-re, írja az Al Jazeera. A Pentagon csütörtökön jelentette be, hogy Majid Khan mától szabad ember, így már csak 34 embert tartanak Guantanamón, köztük húsz ember már átszállítható.

Soron kívül Nem lesz egyszerű a közlekedés a Puskás Aréna környékén csütörtök este

Khant 2003-ban tartóztatták le Pakisztánban és három évvel később vitték a börtönbe. Közleményében arról beszélt, a közép-amerikai országban szeretne új életet kezdeni: „Ma úgy érzem, újjászülettem. Egy kicsit sokkos állapotban vagyok, mert annyi ideig vártam a szabadulásra, hogy ma már el sem hiszem, hogy megtörtént.”

Az Egyesült Államokban középiskolába járó Khan a 2001. szeptember 11-i támadásokat követően ment vissza hazájába, hogy csatlakozzon az al-Kaidához. Gyilkosságra való összeesküvés, kémkedés, valamint terroristák anyagi támogatása miatt ítélték el.

A guantanamói börtönkomplexum 2002-ben nyílt a „terrorellenes háború” alatt ejtett foglyok részére. Mivel katonai létesítmény része, nem ugyanazok a jogok illetik meg az itteni rabokat, mint a civil börtönökben lévőket, így a büntetésüket letöltők még évekig ott maradhatnak, ahogy a húsz, jelenleg átszállításra váró elítélt is.

A börtönben egy ponton közel 800 embert is fogva tartottak, sokak előtte a CIA úgynevezett fekete telepein voltak fogva tartva, ahol a George W Bush kormánya által engedélyezett „kiterjesztett kihallgatási program” keretein belül különféle kínzásoknak vetették őket alá, melyekről 2014-ben készült egy részletes jelentés.

„Szellem voltam, egy sétáló hulla. A CIA azt akarta, hogy örökre ilyen maradjak. Amikor éppen kínoztak, sokszor vágytam a halálra, hogy megmenekülhessek a félelemtől és a fájdalomtól” – írja közleményében Khan.

Khant napokkal az ENSZ különleges küldöttjének, Fionnuala Ni Aolainnak a látogatása előtt engedték szabadon. Ni Aolain jövő héten mutatja be, mire jutott a terrorellenes háború alatt elkövetett esetleges jogsértések vizsgálatában, mely alatt a volt guantanamói rabok mellett a szeptember 11-i terrortámadás túlélőivel is készített interjúkat.