Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,76 Ft
Euró
393,83 Ft
Font
460,29 Ft
Bitcoin
62,554 $

Egy héten át zajlik a Gruber József víztároló nagytakarítása, elképesztő fotók a kamráról

A kamra 40 ezer köbméter vizet képes befogadni.

Fotó: Fővárosi Vízművek/Tuba Zoltán
Cool

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A Fővárosi Vízművek az OTS-nek megküldött közleményében számolt be arról, hogy közel egy héten át tart a budapesti Gruber József víztároló jobboldali medenceterének nagytakarítása, a nagyszabású műveletet pedig már meg is kezdték a helyszínen.

Azt írják, a 40 ezer köbméteres kamra vizének leengedése után a plafont, a falakat, az oszlopokat, majd a medence alját is lemossák. A Nagytakarítás a Fővárosi Vízművek éves ütemterve alapján zajlik, s a vízművek ellátási területének ivóvízbiztonságát szolgálja. A Fővárosi Vízművel lenyűgöző fotókat is megosztottak: Soron kívül Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma

A vízművek azt is megosztotta, hogy jelenleg, azaz március közepén zajlanak Budapest legnagyobb víztárolója, a Gruber József medence jobb oldali kamrájának mosási munkálatai, miután a baloldali kamra takarítása már az elmúlt hetekben befejeződött.

Érdekesség, hogy a Gellért-hegy belsejében meghúzódó, 1970-es években épült Gruber József víztároló két, egyenként 40 ezer köbméteres, zongora alakú medencetérből áll, melyek egymás tükörképei. Az ikerkamrák az ilyen takarítások idején is kiegészítik egymást: amikor az egyikük mosásra vár, a benne lévő vizet leengedik, és a munkák befejezéséig a másik gondoskodik a vízellátásról.

A mintegy egy héten át tartó nagytakarítási műveletek során tűzoltófecskendők segítségével, ivóvízzel megtisztítják a plafont, a falakat, mind a 106 oszlopot, majd a medence alját is, végezetül pedig mintavétellel ellenőrzik a víz minőségét, mielőtt a medencét ismét a budapestiek szolgálatába állítanák.

Csak a jövő évtől jön az ingyenes készpénzfelvétel a postákon

Megjelent a Magyar Közlönyben az a törvény, amelyik a postákon is lehetővé teszi az ingyenes készpénzfelvételt havi 150 ezer forintig, ám mint kiderült, erre csak 2025-től nyílik lehetőség.