Megemlékezett egy újság Hermann Göring náci vezér haláláról, nem maradt el a botrány

Fotó: Wikipédia
not image

Nagy Noel

2021. október 26. - 20:21

Hatalmas botrányt sikerült kirobbantania egy chilei lapnak azzal, hogy megemlékezett Hermann Göring halálának 75 éves évfordulójáról.

Chile egyik legnagyobb napilapja, a konzervatív El Mercurio cikket tett közzé Hermann Göring náci vezér halálának évfordulója alkalmából – írja a The Times of Israel. Nem meglepő módon ez a chilei zsidó közösség és számos politikus felháborodását is kiváltotta.

A cikket Göring halálának 75. évfordulójára időzítették, amely inkább hasonlított egy dicsbeszédre, mintsem egy tömeggyilkos életútjának alapos bemutatására. A cikkben többek között a náci vezér fiatalkorára, katonai karrierjére és az Adolf Hitlerrel való kapcsolatára.

Az El Mercurio aktuális példánya, amelyben látható a botrányt kavaró cikk.

A chilei zsidó közösség a Twitterre közétett közleményében úgy fogalmazott, hogy ez a cikk a „nácizmus mentegetése”, valamint megjegyezték, hogy Európában ezért a cikkért büntetőeljárást indítanának a lap ellen.

Németország chilei nagykövetsége is megszólalt az eset kapcsán és úgy fogalmaztak, hogy bár „nem illendő egy cikket kommentálni egy nagykövetségnek”, de „tisztázni akarják, hogy ez az ember, H. Göring emberiség elleni bűntetteket hajtott végre és a náci rezsim egyik pillére volt”.

Göring az egyik legmagasabb beosztású vezetője volt Hitlernek és többek között az ő nevéhez köthető a Gestapo titkosrendőrség megalapítása is. 1936-tól kezdve többek között gazdasági erőt is kapott, ennek keretében a zsidó vallásúak számos vagyontárgyát önkényesen elvette.

Az 1946-os Nürnbergi perek során Göringet bűnösnek találták béke elleni bűntett előkészületében, háborús bűntettek és emberiség elleni bűntettek elkövetésében, a bíróság ezért nem meglepő módon kötél általi halálra ítélte. Ezt azonban nem tudták végrehajtani, Göring ugyanis öngyilkos lett a börtönben.