Google: ez az új funkció életeket menthet

Fotó: Unsplash
Smart
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az egyre szélsőségesebbé váló hőhullámok évente közel félmillió ember haláláért felelősek, azonban a későbbiekben egyre emelkedni fog ez a szám, így a megelőzés és a védekezés még fontosabb.

Az éghajlatváltozás egyik sajnálatos velejárója a szélsőséges hőség, amely ellen sokszor rendkívül nehéz védekezni, holott a megelőzés és az előzetes tájékoztatás nagyon fontos lenne. Erre próbál megoldást kínálni a Google, amely bejelentette, hogy hamarosan az extrém hőségre vonatkozó figyelmeztetések is megjelennek majd a keresési találatok között.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

A vállalat beszámolója alapján az egyre szélsőségesebbé váló hőhullámok évente közel félmillió ember haláláért felelősek, a klímaváltozás előrehaladtával pedig egyre emelkedni fog ez a szám. Ezáltal érhető, hogy az emberek érdeklődése is megnőtt az időjárási előrejelzések iránt, így a jövőben a figyelmeztetések is beépülnek a kulcsszavas keresési rendszerbe.

Ez úgy fog kinézni a gyakorlatban, hogy amikor az emberek a szélsőséges hőséggel kapcsolatos információkra keresnek rá, részleteket látnak majd arról, mikor kezdődik és mikor ér véget a hőhullám, emellett a Google tippeket ad a védekezéshez, és a kapcsolódó egészségügyi problémákról is tájékoztat.

Mindezt Kate Brandt, a cég fenntarthatósági igazgatója is megerősítette, hozzátéve, hogy a pontos és releváns információk érdekében a Google a Global Heat Health Information Network elnevezésű szervezettel működik majd együtt, továbbá más, klímával kapcsolatos funkciókat is továbbfejlesztenek – írta az Interesting Engineering.

A 24.hu szerint az Environmental Insights Explorer oldal Tree Canopy nézete műholdas adatok és mesterséges intelligencia segítségével azonosítja majd a városok fák által lefedett területeit, amely segít a hőszigetek azonosításában, ám ez a funkció a várostervezőknek is hasznos lehet a parkok és fás területek kialakításakor.