Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Gombaölő szerek miatt mehetett el az eper íze

Gombaölő szerek miatt mehetett el az eper íze

Gombaölő szerek miatt mehetett el az eper íze
Fotó: illusztráció | unsplash

Még egy indok a háztáji gyümölcs- és zöldségtermesztés mellett!

Egy közelmúltban publikált kutatás nyilvánvaló kapcsolatot fedezett fel a gombaölő anyagok és az íztelen eper között. A tanulmány két vegyszer, a boszkalid és a difenokonazol hatásait vizsgálta, melyek jelentős hatást gyakoroltak a közkedvelt finomság ízére.

A cikk a videó után folytatódik

A Journal of Agricultural and Food Chemistry által közzétett tanulmány szerzői a szerek használata és az ízvilág alakulása közötti összefüggéseket vizsgálta, és bizony nem véletlen, hogy egyre többen érzékelik: a boltokban kapható zöldségek és gyümölcsök íze már nem az igazi.

A gombaölő vegyszerek ugyanis hiába űzik el a kártevőket, a vizsgált szerek csökkentették a cukor és a tápanyagok mennyiségét az eperben, emellett növelték annak savtartalmát, ami nagyban hozzájárult a mindenki által ismert jellegzetes íz eltűnéséhez – írja a Világgazdaság.

Mivel a tudósok ezúttal csak két vegyszert vizsgáltak, ezért felmerül a kérdés, hogy hány olyan gombaölő lehet, ami hasonló hatással van a zöldségekre és a gyümölcsökre, és melyek azok a készítmények, amik nem okoznak változást az ízükben.