Népszerű gluténmentes extrudált kenyeret és baromfivirslit hívott vissza a forgalomból a Nébih
Az Abonett határérték feletti aflatoxin-tartalom miatt az Abonett Kft. visszahívta a forgalomból a 100 grammos kiszerelésű, Abonett gluténmentes extrudált kenyér zöldségekkel elnevezésű termékét, a Nébih pedig arra kéri a vásárlókat, hogy ne fogyasszanak a termékből.
A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a 2023.10.24-i minőségmegőrzési idővel rendelkező termékeket ne fogyasszák el.
Az Abonett Kft. a honlapján arra kérte a vásárlókat, hogy a visszahívott extrudált kenyeret küldjék vissza a 2740 Abony, Füzesér dűlő 16. postacímre, a postaköltséget a cég állja.
Termék megnevezése: Abonett gluténmentes extrudált kenyér, zöldségekkel, 100 g
Márka: Abonett
Probléma jellege: Határérték feletti aflatoxin tartalom
Minőségmegőrzési idő: 2023.08.20
Tételszám: 20.08.2023
Kiszerelés: 100 g
Gyártó: Abonett Kft.
A Nébih a honlapján ismertette, hogy az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek.
Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, amelynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet. Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek.
Az aflatoxinnal leginkább szennyezett termények az olajos magvak (földimogyoró, pisztácia, gyapotmag, szárított gyümölcsök, fűszerek), kukorica. Az állatok szervezetébe az aflatoxin a takarmánnyal kerül be, legnagyobb mértékű kiválasztódással a tejelő teheneknél a tehéntejben lehet számítani. A lakosság védelmére számos élelmiszer és takarmány maximálisan megengedhető aflatoxin-tartalmát uniós jogszabály írja elő.
A hivatal továbbá kéri a vásárlókat, hogy a 250 grammos kiszerelésű, 2022.10.2-i minőségmegőrzési idővel rendelkező baromfivirslit, valamint a 150 grammos kiszerelésű, 2022.09.20-i minőségmegőrzési idővel rendelkező sajtos baromfivirslit ne fogyasszák el.
A virsliket Olaszországban gyártotta az Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L. A termékekről is Olaszországból érkezett a bejelentés az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül.
1. Termék megnevezése: Wudy Pollo Aia 250 g/ baromfivirsli
Márka: Wudy Pollo
Gyártó: Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L. (Olaszország)
Minőségmegőrzési idő: 02.10.2022
Tételszám: 1857209
Kiszerelés: 250 g
2. Termék megnevezése: Wudy Pollo Formaggio Aia 150 g / sajtos baromfivirsli
Márka: Wudy Pollo
Gyártó: Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L. (Olaszország)
Minőségmegőrzési idő: 20.09.2022 (a termék már lejárt)
Tételszám: 20.09.22
Kiszerelés: 150 g
A Nébih az oldalán ismertette, hogy a Listeria monocytogenes a természetben széles körben előforduló emberi megbetegedést okozó baktérium. A hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, így minden olyan 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet, amelyben a baktérium szaporodni képes, és amit fogyasztás előtt nem hőkezelnek (például nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült tejtermékek; lágysajtok; nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények; nyers halak, füstölt lazac; szeletelt élelmiszerek).
Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása, azonban legyengült immunrendszerű embereknél, várandós nőknél, időseknél az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is súlyos megbetegedést okozhat. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki.
(MTI)