Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,21 Ft
Euró
384,44 Ft
Font
451,25 Ft
Bitcoin
67,927 $
Narendra Modi indiai miniszterelnök virágszirmokat szór Mahátma Gandhi emlékmûvére az indiai függetlenségi mozgalom vezetõje születésének 151. évfordulóján Újdelhiben 2020. október 2-án. MTI/EPA

A globális média erősen bírálja a Modi-kormány járványkezelését

Szerző: Borbély Fanni

A globális média kiemelte, hogy India egészségügyi rendszere rosszul felszerelt, és a Modi-kormány „ügyetlenül” kezeli a dél-ázsiai országot sújtó koronavírus-járvány második hullámát.

Borbély Fanni

2021. május. 22 - 10:20

A média globális szinten kemény szalagcímekkel, égő máglyákról készült képekkel, és az utcán síró emberekről szóló kommentárokkal és beszámolókkal bírálja az indiai kormány járványkezelését, miután bejelentették, hogy 1,8 milliárd dolláros beruházással újítják fel a parlament épületét, miközben a lakosság a járvánnyal küzd.

Az Egészségügyi Minisztérium által május 21-én közzétett adatok alapján Indiában eddig 26 millió aktív megbetegedés és 291 ezer haláleset történt. Soron kívül Cristiano Ronaldo megint történelmet írt a szaúdi ligában

A CNN azt kifogásolta, hogy India szövetségi kormánya „alapvető szolgáltatásnak” tekinti a delhi központjában található Vista felújítását, miközben a főváros naponta mintegy 20 ezer új megbetegedést jelentett. A brit Daily Mail egy kicsit tovább ment, és a projektet „Narendra Modi egójának készült emlékműnek” nevezte.

Az ambiciózus Central Vista Redevelopment Project egy új parlamenti épület, egy közös központi titkárság, a miniszterelnöki rezidencia és az alelnöki enklávé építését irányozza elő. A Központi Közmunkaügyi Minisztérium (CPWD) feladata az 1,8 milliárd dollár értékű projekt végrehajtása, amelynek célja a főváros szívében lévő brit korabeli infrastruktúra felújítása. A Hindustan Times szerint a tervek alapján 2022 decemberéig kell befejezni ezeket az építkezéseket.

A hirtelen zuhanástól a megdöbbentő növekedésig

Mivel a napi megbetegedések száma szeptember közepétől idén februárig jelentősen zuhant, India azt hitte, hogy a járvány legrosszabb időszakának vége. A kormány magabiztosan a világpiacra szánt vakcinagyártást helyezte előtérbe, és a figyelmet az olyan infrastrukturális projektekre irányította át, mint a Central Vista.

Az ország azonban az év második negyedévében újabb fellángolásnak volt tanúja, amit a szakértők a koronavírus-járvány „második hullámának” neveznek. Április 30-án India lett az első és az eddigi egyetlen ország, amely egyetlen nap alatt 400 ezer megbetegedést jelentett.

A nemzetközi média is a Modi-kormányt hibáztatta a második hullám pusztító hatásaiért: Modi tervei India külföldi megítélésének felvirágoztatására igen komoly csapást szenvedtek, mivel India járványhelyzetét sokkal inkább a kormány kudarcaként, mint az oltóanyagok megmentőjeként állították be.

Április óta olyan vezető globális médiumok, mint a The New York Times, a The Washington Post, a The Guardian és a The Economist is olyan cikkeket jelentettek meg, amelyek kifejezetten az indiai kormányt okolták a második hullám halálos kimeneteléért.

A francia Le Monde „előrelátás hiányával, arroganciával és demagógiával” vádolta Modit, ami „rémálomhoz” vezetett a The New York Times pedig megállapította, hogy „India koronavírus-válsága megrendíti Modi erejének vízióját”, mivel a kritikusok megjegyezték, hogy „túlzott magabiztossága és tévedései hozzájárultak az ország pusztító második hullámához”.

A Washington Post rámutatott, hogy „India pusztító koronavírus hullámában nő a Modival szembeni harag”, míg a The Guardian arról írt, hogy „Modi gyakorlatilag megerősítette, hogy „mindenki magáért” kell harcoljon.

A Bharatiya Janata Párt kormányának egyik éles kritikusa, Arundhati Roy író „emberiség elleni bűncselekménynek” nevezte a második hullámot, míg Rana Ayyub újságíró egyenesen Modit és támogatóit tette felelőssé a járványhelyzetért.

A The Economist, egy vezető brit magazin márciusban hangsúlyozta, hogy India a vírus gyengébb törzsét kapta, és a lakosság keresztimmunitással rendelkezik, miközben csodálkozott, hogy Indiában miért volt kisebb a koronavírus-járvány halálozási aránya.

Az indiai járványhelyzetről szóló, május 7-én megjelent újabb cikke azonban „papírtigrisnek” nevezte Modit, és az államválasztásokon elszenvedett „megalázó vereségét” a járvány elégtelen kezelésével hozta összefüggésbe.

Ezzel a tendenciával szemben Abhijit Iyer-Mitra, az Institute of Peace and Conflict Studies vezető munkatársa kijelentette, hogy a nemzetközi tudósítások inkább a nyilvánosságról és a kattintások megszerzéséről szólnak, mintsem a tények tisztázásáról: úgy véli, hogy a globális média inkább Modi-ellenes elfogultságot mutat.

India PR-ellenes intézkedéseket dolgoz ki

Az indiai kormány által kiemelt cikk a The Australian című lap „Modi vírusos apokalipszisbe vezeti Indiát” című írása volt, amely a második hullámot annak tulajdonította, hogy a szövetségi kormány engedélyezte a választási gyűléseket és a „Kumbh Mela” mega vallási gyűlést, miközben figyelmen kívül hagyta a szakértők tanácsait és elhanyagolta az egészségügyi infrastruktúrát.

Az ausztráliai indiai nagykövetség a cikk megjelenése után levélben fordult az újság szerkesztőjéhez, és „alaptalannak, rosszindulatúnak és rágalmazásnak” minősítette a cikket. Múlt héten S. Jaishankar külügyminiszter azt mondta az indiai nagyköveteknek és főképviselőknek, hogy tegyenek meg mindent, hogy ellensúlyozzák a nemzetközi médiában megjelenő „egyoldalú” narratívát és „negatív” publicitást.

Jaishankar ellenvetését fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a világon egyetlen közegészségügyi szakértő sem jósolta meg a második hullámot, sőt, még a legfejlettebb országok egészségügyi infrastruktúrája is összeomlott a tavalyi első hullám során.

Egyesek azonban rámutattak, hogy az első hullám idején minden ország éppen csak hozzászokott a világjárványhoz és annak hatásaihoz, egy évvel később azonban a legtöbb fejlett ország biztonságban van, miután fejlesztette egészségügyi infrastruktúráját – írja a The EurAsian Times.