Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,79 Ft
Euró
393,19 Ft
Font
460,52 Ft
Bitcoin
62,772 $

Globális fenyegetést jelentő gént találtak Georgia csatornavizében

Az MCR a baktériumok antibiotikummal szembeni rezisztenciáját okozza.

Fotó: Ivan Bandura / Unsplash
Tudomány

Czinder Tímea

Szerkesztő

Georgia csatornájának vizében sikerült kimutatni azt a gént, ami a baktériumok rezisztenciáját okozza a világ egyik legfontosabb antibiotikumával, a kolisztinnel szemben. Az MCR-9 nevű gén olyannyira aggodalomra ad okot, hogy a WHO az emberiségre leselkedő 10 legnagyobb globális közegészségügyi fenyegetés egyikének nyilvánította.

Az MCR jelenlététét már az első mintákból sikerült azonosítani, méghozzá a Morganella morganii baktériumban, ami további aggodalomra ad okot a kutatást vezető Issmat Kassem szerint. Ez az első eset ugyanis, hogy ebben a ritkán tesztelt baktériumtípusban felfedezték az MCR-t, ami azt jelentheti, hogy a probléma az eddig feltételezettnél elterjedtebb lehet. Soron kívül Rárepültek a magyarok az online értékpapírszámla-nyitásra

A kolisztin az „utolsó mentsvár”, az orvosok akkor használják, amikor a fertőzést más antibiotikum már nem képes megállítani. Ez azt jelenti, ha az emberek vagy állatok kolisztin-rezisztens baktériumtörzzsel fertőződnek meg, nem létezik gyógyszer a gyógyításukra. Szélsőséges, invazív egészségügyi kezelésekkel néznek szembe, és bele is halhatnak a fertőzésbe.

Korábban azt gondolták, az MCR terjedését a mezőgazdaság segíti, egyes országok ugyanis az állatállomány kezelésére használják a kolisztint. Az Egyesült Államokban betiltották a gyógyszer alkalmazását a fogyasztásra szánt állatoknál, és úgy gondolták, ezzel lelassítják az antimikrobiális rezisztencia terjedését az országban.

Az MCR azonban a globális utazások és más országból származó élelmiszerek behozatala révén is terjedhet, a tanulmány eredménye szerint az USA nem kevésbé érzékeny a fenyegetésre, mint a világ más nemzetei – számolt be a Phys.

Kassem elmondta, a felfedezés azonnali cselekvést igényel számos iparág részéről, beleértve a kutatást, egészségügyet és kormányzatot. Ennek hiányában veszélybe kerül az általunk ismert humán- és állatgyógyászat, ami óriási hatással lehet az egészségre és a gazdaságra.

Egy több mint érdekes és izgalmas interjú készült Szoboszlai Dominikkel

Exkluzív interjút adott Szoboszlai Dominik a Spíler 1 TV-nek, amit szombat este vetítenek le.