Ghánában 10 év börtönre ítélnék az LMBTQ+ közösség tagjait

Fotó: MTI/EPA/Christian Thompson
not image

Borbély Fanni

2021. július 24. - 18:55

A törvényjavaslat 10 év börtönbüntetést jelenthet az LMBTQ+ közösség tagjai és a jogaikat támogatók számára.

A ghánai parlament elé terjesztett melegellenes törvénytervezet akár 10 év börtönbüntetést is javasolhat az LMBTQ+ közösség tagjaira, valamint azokra a csoportokra és egyénekre, akik kiállnak jogaikért, szimpátiát fejeznek ki, esetleg szociális vagy orvosi támogatást nyújtanak – a világon látott egyik legdurvább és legátfogóbb melegellenes törvényjavaslat keretében.

Az interszexuális emberek támogatása szintén büntethetővé válna, és a kormány az interszexuális embereket “nemi átalakító” műtétre utasíthatná – áll a jogszabálytervezetben.

A megfelelő emberi szexuális jogok és a ghánai családi értékek előmozdításáról szóló törvénytervezet kiszivárgott példánya, amely széles körben terjedt az interneten, és amelyet a törvénytervezethez hozzáféréssel rendelkező diplomaták hitelesnek nyilvánítottak, felháborodást és növekvő félelmet váltott ki az emberi jogi aktivisták körében.

A törvényjavaslat a gyarmati uralomtól való függetlenedés óta az első jelentős lépés lenne a szexuális kisebbségek és támogatóik kriminalizálása felé. A brutális új törvények kilátásba helyezését számos parlamenti képviselő üdvözölte, és Nana Akufo-Addo elnök kormányának tagjai is támogatták.

Mindez az LMBTQ+ közösség tagjai elleni elnyomási hullámot követi a nyugat-afrikai országban, mely január óta tart. Februárban egy, a szexuális kisebbségeknek támogatást nyújtó közösségi teret kénytelen volt bezárni a politikusok, civil és vallási csoportok, valamint a média visszatetszése közepette, ami a letartóztatások és a melegnek vagy queer-nek tartott emberekkel szembeni visszaélések számának növekedéséhez vezetett.

Pénteken Sam Nartey George parlamenti képviselő, aki a melegek jogait “perverziónak” nevezte, és a törvényjavaslatot kidolgozó törvényhozók egy csoportját vezette, a törvényjavaslat online elítélését “tájékozatlanságnak” minősítette.

“A homoszexualitás nem emberi jog. Ez egy szexuális preferencia. Át fogjuk vinni ezt a törvényjavaslatot”

– írta a Twitteren közzétett bejegyzésében.

Külföldi diplomaták jelentős aggodalmukat fejezték ki a törvényjavaslattal kapcsolatban a ghánai kormánynak, s bár a parlament még nem nevezett ki bizottságot a törvénytervezet felülvizsgálatára, a törvénytervezeten valószínűleg különböző módosításokat fognak végrehajtani, mielőtt elfogadják.

Nana Ama Agyemang Asante újságíró és aktivista Accrában azt mondta, hogy “megdöbbentette a törvénytervezet tartalma, a nyelvezet durvasága és a szándék mögött meghúzódó kegyetlenség”, s hozzátette:

“Újságíróként minden időmet a melegek jogaiért való kiállással töltöttem, így nem tudom elhinni, hogy eljutottunk idáig, hogy mindent és mindenkit kriminalizálni akarnak, beleértve a szövetségesek, az interszexuális és az aszexuális emberek létezését is”.

A törvényjavaslat egyéb elítélést kiváltó elemei között szerepel, hogy büntetőeljárás alá vonhatók azok a csoportok vagy személyek, akikről kiderül, hogy az LMBTQ+ jogaiért kiálló vagy támogatást nyújtó csoportokat finanszíroznak. A házasságot a ghánai jogban egyértelműen férfi és nő közötti házasságként határoznák meg.

Azok a médiavállalatok, online platformok és fiókok, amelyek olyan információkat tesznek közzé, amelyek a gyermekeket a férfi és a nő bináris kategórián kívüli nemek felfedezésére ösztönzik, 10 év börtönbüntetésre számíthatnak. Január óta a közéletben tevékenykedő csoportok – a politikusoktól az újságírókig, civil és vallási vezetőkig – hevesen elítélik az LMBTQ+ jogokat és támogató hálózatokat Ghánában.

A “természetellenes testi kapcsolat” – amelyet gyakran nem heteroszexuális együttlétként értelmeznek – törvénytelen Ghánában. A büntetőeljárások ritkák, mégis sok meleg és queer ember számolt be arról, hogy a polgárok és a bűnüldöző szervek bántalmazzák őket.