Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Genetikai okai is lehetnek annak, ha valaki utálja a zöldségeket

Úgy tűnik, tudományos magyarázat is lehet arra, ha valaki az átlagosnál is jobban elutasító a zöldségekkel szemben.

Egészség/Életmód

Takács Petra

Szerkesztő

Közismert tény, hogy a gyerekek túlnyomó többsége nem igazán rajong a különböző zöldségekért, ám a felnőtt kor elérésekor néhányan képesek legyőzni az undort, az ízlelőbimbók pedig hozzászoknak ahhoz, hogy a zöldségek fogyasztása is az élet részét képezi.

Mindez azonban nem mindenkinek megy ilyen könnyen, most pedig új kutatások arra is rámutattak, hogy mi is lehet ennek az oka. A kutatás eredménye szerint genetikai okok húzódhatnak meg a háttérben, ezen belül is a TAS2R38 nevű ízgén két példánya, amely attól függően, hogy melyik variánst örököltük, befolyással lehet ételfogyasztási szokásainkra. Soron kívül Orbán Viktor meghívja Izrael miniszterelnökét, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki

Azok az emberek, akik a PAV-variánst örökölték, egyes élelmiszerek, így a zöldségek esetében is keserű ízt érezhetnek, ami nyilvánvaló módon nem segíti elő azok megkedvelését, emiatt pedig gyakran nem is fogyasztják a vitaminban gazdag zöldségeket. Az AVI-variánst öröklők egyáltalán nem érzik a keserű ízt, azok pedig, akik egy AVI és egy PAV variánst örököltek, mindezt csak enyhén érzékelik.

Érdekesség, hogy a kutatás szerint nem csak a zöldségekkel gyűlhet meg a PAV-variánst öröklők baja, ők ugyanis adott esetben a sört, a kávét és az étcsokit is keserűnek érezhetik.

A tudósok 175 embernél végeztek vizsgálatokat, melyek végén arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik a két gén egy-egy példányát örökölték, csak nagyon visszafogott mennyiségű zöldséget fogyasztanak.