Genetikai okai is lehetnek annak, ha valaki utálja a zöldségeket
Úgy tűnik, tudományos magyarázat is lehet arra, ha valaki az átlagosnál is jobban elutasító a zöldségekkel szemben.
Közismert tény, hogy a gyerekek túlnyomó többsége nem igazán rajong a különböző zöldségekért, ám a felnőtt kor elérésekor néhányan képesek legyőzni az undort, az ízlelőbimbók pedig hozzászoknak ahhoz, hogy a zöldségek fogyasztása is az élet részét képezi.
Mindez azonban nem mindenkinek megy ilyen könnyen, most pedig új kutatások arra is rámutattak, hogy mi is lehet ennek az oka. A kutatás eredménye szerint genetikai okok húzódhatnak meg a háttérben, ezen belül is a TAS2R38 nevű ízgén két példánya, amely attól függően, hogy melyik variánst örököltük, befolyással lehet ételfogyasztási szokásainkra.
Azok az emberek, akik a PAV-variánst örökölték, egyes élelmiszerek, így a zöldségek esetében is keserű ízt érezhetnek, ami nyilvánvaló módon nem segíti elő azok megkedvelését, emiatt pedig gyakran nem is fogyasztják a vitaminban gazdag zöldségeket. Az AVI-variánst öröklők egyáltalán nem érzik a keserű ízt, azok pedig, akik egy AVI és egy PAV variánst örököltek, mindezt csak enyhén érzékelik.
Érdekesség, hogy a kutatás szerint nem csak a zöldségekkel gyűlhet meg a PAV-variánst öröklők baja, ők ugyanis adott esetben a sört, a kávét és az étcsokit is keserűnek érezhetik.
A tudósok 175 embernél végeztek vizsgálatokat, melyek végén arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik a két gén egy-egy példányát örökölték, csak nagyon visszafogott mennyiségű zöldséget fogyasztanak.